Szója
POCAHONTAS igen korai (00)


Előnyök

  • bajnoki termésszint, kiváló beltartalom, stabil hozam
  • igenkorai tenyészidő (110-115 nap), pergésre nem hajlamos, kifejezetten egészséges növények
  • hazánk egész területén eredményesen termeszthető, jó állóképességű determinált fajta típus
A POCAHONTAS fajta használata képes biztosítani a stabil- és nagy termőképesség elérését az ország egész területén. Az igen korai tenyészidő a versenyképes- és jövedelmező szója termesztés alapjait hivatott szolgálni a hagyományosnak tekinthető hazai szója termesztő térségekben és a szója termesztést frissen megcélzó közép- és észak magyarországi termelési régiókban egyaránt.
 
A hazánkban összegyűjtött tapasztalatok alapján a POCAHONTAS-t meggyőződéssel ajánljuk minden szójatermesztőnek valamennyi szója termesztésre alkalmas régiójában a termelés szolgálatába állítani.
 
A POCAHONTAS a NÉBIH Állami Fajtaregisztrációs vizsgálataiban kiválóan teljesített, az igen korai éréscsoportban két vizsgálati év (2019. és 2020. tenyészidőszak) átlaga 4,01 t/ha (rel. 107,9%). Ezzel a mindkét vizsgálati évben mért kimagasló teljesítménnyel igazolta, hogy a standard fajták és a teljes kísérleti átlag termésszintjét is megbízhatóan képes nagy évjárat- és termőhelyi (2019-ben 7 reprezentatív helyszín, 2020-ban 8 reprezentatív helyszín) stabilitás mellett túlszárnyalni.
 
Szemtermése egészséges- és piacos küllemű: ezerszem tömege éréscsoportjában átlagon felüli (195-205 g), olaj- és fehérje tartalma pedig nagyon jó ProFat értékkel párosul. Így az Európai Fajtalistán történt regisztrációját követően napjainkban a Nemzeti Fajtalistában történő regisztrációja 2021 év tavaszán friss és figyelemre méltó eredménynek számít.
 
A POCAHONTAS szója fajta determinált növekedésű, közepes hosszúságú szártagokból felépülő, jó állóképességű, végső soron közepesen magas (85-90 cm) adottságokkal (növényi felépítéssel) rendelkezik.
Állománya agronómiai szempontból jól kezelhető, a meghatározó szója betegségekkel szemben ellenálló.
Az alsó hüvelyek rendszerint 12,0-13,0 cm magasságban helyeződnek, a hüvelyek egyszerre érnek, felnyílásra nem hajlamosak megkönnyítve- és lehetővé téve ezzel az érésidőnek megfelelően időzített veszteségektől mentes betakarítást.
 
Cégünk vetéstechnológiai, fajtakiválasztási- és üzemi előkísérleteiben tapasztalt teljesítménye alapján is egyértelműen kijelenthető, hogy a POCAHONTAS valódi új perspektívát- és termésszint előrelépést biztosít a gazdaságok számára.
Vetését első sorban dupla gabona (maximum 45,0-50,0 cm) sortávon és 65-70 csíraképes vetőmag kihelyezésével javasoljuk elvégezni, hiszen a fajta pozitívan reagál a mérsékelten sűrített állomány kép kialakítására.
Vetőmagja GMO-mentes, dinamikusan növekvő területről, hazai vetőmag előállításból, 2021 év tavaszától elérhető.  

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

Termesztési jellemzők
szemtermés
ezermagtömeg
fehérjetartalom

Technológiai jellemzők
javasolt vetésnorma
65 - 70 csíra/m2
javasolt vetésidő
április vége - május eleje
javasolt vetésmélység
3 - 5 cm

Növekedési jellemzők
tenyészidőcsoport
igen korai 00
növénymagasság
állóképesség
betegségtolerancia

rechtsinfo

Eredmények

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs kísérletekben

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs …  

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs kísérletekben

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs …  

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs kísérletekben

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs …  

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs kísérletekben

POCAHONTAS teljesítménye a fajtaregisztrációs …