Őszi búza
CAMELEON


Előnyök

  • korai virágzású, középkorai érésű malmi búza
  • a szárazságnak jól ellenálló, szálkás kalászú típus
  • kiemelkedő termőképesség, kiváló betegség-ellenállóság, nagyon jó agronómiai tulajdonságok
A CAMELEON kifejezetten jól termékenyülő szálkás kalásztípussal rendelkező korai és a közép-korai érésidő határán elhelyezkedő új malmi búza fajta. A fajta korai a virágzásban, de jellemzően a közép-koraiak első dekádjába eső fajtákkal azonos az érésben. Mindez az élettani- és fejlődésbeni jellemző lehetővé teszi a CAMELEON számára a környezeti stresszorokhoz - virágzás és szemkitelítődés idején olykor jelentkező szárazságstressz - elkerülését, melynek segítségével egy igazán produktív termésképzés lehetőségeit hordozó különlegesen új fajta jelenik meg a hazai köztermesztésben. 

A NÉBIH állami vizsgálati rendszerében a korai éréscsoport meghatározó fajtajelöltjeként a három vizsgálati év (2014-2015-2016) átlagában 8,74 t/ha-os hozammal és 122,5%-os relatív teljesítménnyel 2016.-ban felkerült a Nemzeti Fajtalistára.

A három éven át zajló minőség vizsgálati eredmények alapján a CAMELEON sütőipari szempontból a B1-A2 értékcsoportba sorolható, a szemek átlagos sikértartalma 30,9% és fehérje tartalma 13,3%-körüli.

A lisztharmat, vörös- és sárga rozsda továbbá a fekete szárrozsda ellenállósága kiváló, a hálózatos levélfoltosság és a kalászfuzáriózis ellenállósága jó-közepes.  A CAMELEON évjárat stabil teljesítményének, különleges és jól hasznosítható agronómiai előnyeinek, dekoratív megjelenésének köszönhetően hamar felhívta magára a figyelmet a gyakorlai életben.  Így ez a fajta ma már erőteljesen növekvő hazai vetőmag szaporító területtel is rendelkezik.

Az ország egész területére kompromisszumok nélküli termesztésre alkalmas fajta. Sőt, érésidejének köszönhetően a későbbi fajtákkal jól kombinálható a vetésszerkezetben. Hiszen a következetesen összeállított fajtaszortiment segítségével, produktív fajtákra alapozott érési sor alkalmazásával a munkacsúcsok is széthúzhatóak egy-egy gazdáságon belül.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

kalászolás
érés
télállóság
szárazságtűrés

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szám/m2
ezermagtömeg
magszám/kalász

MINŐSÉG
esésszám
Zeleny szediment.
fehérjetartalom
sikértartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember vége - október közepe
vetési norma
3,5 - 4,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
általában nem szükséges

BETEGSÉG ELLENÁLLÓSÁG
lisztharmat
fuzárium
DTR
szeptóriás levélfoltosság
rozsda

rechtsinfo

Eredmények

CAMELEON teljesítménye a posztregisztrációs kísérletekben

CAMELEON teljesítménye a posztregisztrációs …  

CAMELEON teljesítménye üzemi kísérletekben

CAMELEON teljesítménye üzemi kísérletekben  

CAMELEON teljesítménye üzemi kísérletekben

CAMELEON teljesítménye üzemi kísérletekben