Őszi árpa többsoros
JAKUBUS


Előnyök

  • kiváló termőképesség, stabil teljesítmény, kimagasló minőségű egészséges takarmány alapanyag                   
  • jól bokrosodó robosztus növények, valódi kompenzáló fajtatípus
  • kiválló télállóság, meghökkentően jó regenerálódó képesség
A JAKUBUS új őszi takarmány árpát kiváló és különleges agronómiai tulajdonságainak összessége egy valódi európai nagy fajtává képes emelni. Számos országban már napjainkban is nagy területen vetik a termelők (DE, PL, CZ, DK) ezt a kifejezetten nagy perspektívát mutató új fajtát.
Hazánkban is elindult vetőmag előállítása, továbbá a hazai fajtaregisztrációs vizsgálatokban is kiemelkedően teljesít termőképesség, termésstabilitás és kórtani szempontból egyaránt. Tulajdonságainak összessége a jövedelmező termelés alapjait képes megteremteni a mindennapi árpa termesztési gyakorlatban. Mindez nem meglepő, hiszen a JAKUBUS nemesítési szempontból egy kiváló szülővonallal büszkélkedhet, ami az SU ELLEN. Mindezek a tények és tapasztalatok valóban gyors ütemű bizalmaz képesek építeni a JAKUBUS alkalmazása terén.
A JAKUBUS jól bokrosodó, ennél fogva nagyon jó kompenzációs képességű, igen produktív nagy kalászú fajtatípus. A keményebb telek utáni regenerációs képesség párját ritkítja, hiszen az igen gyors ütemű. Érés- és kalászolási idejét tekintve a fajta valódi közép érésű, az SU ELLEN-LAVERDA-ANTONELLA ismert őszi árpa fajtákat követi az érési sorban, hiszen hozzájuk mérten a JAKUBUS 3-4 nappal későbbinek tekinthető. Mindez jól magyarázza azt a kimagasló terméspotenciált, aminek kifejezésre jutását a valamivel hosszabb tenyészidő kiválóan megtámogat.
A JAKUBUS egészséges növényei jó szárszilárdságú, mérsékelt növénymagasságú állományokat képeznek, melyek betakarítása dinamikusan és ütemesen végezhető. A JAKUBUS kiváló és stabil új zászlóshajója az őszi árpa portfóliónknak.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

érés
télállóság

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szám/m2
ezermagtömeg
magszám/kalász

MINŐSÉG
hektoliter súly
fehérjetartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember vége-október eleje
vetési norma
3,5-4,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
általában nem szükséges

BETEGSÉGEK, REZISZTENCIÁK
lisztharmat
hálózatos levélfoltosság
rozsda
rinhospórium

rechtsinfo

Eredmények