Hibridrozs
SU ARVID


Előnyök

  • bajnoki állóképességgel a tömegtakarmány célú vagy a szemes termelés szolgálatában   
  • kettős hasznosítás hatékonyan kiegyenlített hozammal
Amennyiben a rozsvetés kezdetén nehéz a végső hasznosítási cél megfogalmazása, akkor a gyakorlatban érdemes olyan TURBÓ HIBRIDROZS-zsal elvégezni a terület egy meghatározó részének a vetését, amely kettős hasznosítási irányultsága révén mind a teljes növény szenázs mind pedig a szemtermés produktum oldaláról megállja a helyét.
Ilyen új hibridrozs a SAATEN-UNION választékában az SU ARVID, amely minden évjáratban és bármely hasznosítás során tapasztalatink szerint megállja a helyét.
Szemtermés eredményei a NÉBIH 2019. évi vizsgálatai alapján egyértelműen kiegyensúlyozott generatív hajlamot takarnak, hiszen a relatív 111,1 %-os szemtermés eredménye a fajtarozsokkal szemben kimagasló teljesítményt mutat úgy, hogy közben a legkiemelkedőbb szemtermést adó rozshibridek termésével is versenyképességet fémjelez mindez.
Kalászainak mérete átlagos, de ezerszem tömege kimagasló 32,0-41,0 gramm körüli, az ebből eredő kalászonkénti szemtömeg az árumag termelés alapja lehet az SU ARVID felhasználása során.
Állományát alkotó átlagosan bokrosodó, nagy habitusú növények alkotják, melyek kalászolást megelőzően jól emészthető, rostokban gazdag, kellően vegetatív, dús levéltömeget nevelnek. Ezen tulajdonságok összessége pedig a teljes növény szenázs típusú betakarításra való alkalmasság fontos mutatója.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

kalászolás
érés

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szám/m2
ezermagtömeg
magszám/kalász

MINŐSÉG
esésszám
fehérjetartalom
amilogram-érték

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember közepe - október közepe
vetési norma
1,8 - 2,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
általában nem szükséges

Betegségek rezisztenciák
lisztharmat
rinhosprórium
barna rozsda

rechtsinfo