SAATEN-UNION napraforgók: fokozott elvárásokat kielégítő, vadonatúj hibridek.

A hazai napraforgó-termesztésben az elmúlt évtizedekben szembetűnő termésstabilitási gondok voltak tapasztalhatók, nagy örömünkre viszont napjaink gazdálkodói az elmúlt három évben feljegyzett 3 t/ha körüli országos termésátlagok alapján már biztonsággal termesztik ezt a kultúrát.

 

 

 

A SAATEN-UNION új, korszerű napraforgóhibridekkel igyekszik hozzájárulni a magyar termelők által elért figyelemre méltó eredményhez, ennek érdekében a 2019-es évre is több szegmensben bővül a portfóliónk.

A linolsavas (LO), Clearfield Plus (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagjai a középérésű LUCIA CL PLUS, a középkorai PARAISO 1000 CL PLUS és a kifejezetten korai SURPRISE CL PLUS, amelyek mellett újdonságként kínáljuk a CARRERA CL Plus és a MARGARET CL PLUS hibrideket. Hazai környezetben mindkét napraforgó remek eredményekkel bizonyítja létjogosultságát a köztermesztésben, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

A CARRERA CL Plus középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a Clearfield Plus-szegmensben 2017-ben és 2018-ban is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

A MARGARET CL PLUS középkései, bókoló jellegű, magasabb típusú új napraforgóhibridünk, melynek szintén nem okoznak gondot az eltérő környezeti feltételek, így nagy biztonsággal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a hibrid vetéssűrűségét nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően érdemes a megszokotthoz képest 10%-kal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkezik.

A már szinte hagyományosnak mondható rendkívüli szárszilárdság mellett kiemelkedő olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek – PARAISO 102 CL, MARQUESA CL, SURIMI CL – mellé érkezik a DRIVER CL, mely új tagja kínálatunk ezen szegmensének.

A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) korai és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat.

A 2018-ban bevezetett MIRANDA SU nevű, szulfonil-urea-rezisztens, középkorai érésű, oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkező portfóliótagunk pedig jól tükrözi cégünk elkötelezettségét a modern, herbicidrezisztens napraforgóhibridek mellett. A MIRANDA SU egészséges, jó állóképességű hibrid, amely termőhely-stabilitásának köszönhetően remekül teljesít szerényebb körülmények között is.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk unikálisan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő


Top