SAATEN-UNION. Égbe szökő hozam

A SAATEN-UNION kukoricavetőmag-kínálata az idei szezonban, 2018-ban két olyan hibriddel bővült, amely már a cég hosszú fejlesztések eredményeként megújult kínálatát tükrözi, a megdöbbentően magas terméseredményeket ötvözve a kifejezetten alacsony víztartalommal. És ebből a különleges sorozatból már a következő három hibrid is elérhető.

 

 

 

 

Korunk egyre szélsőségesebb időjárása – a kukorica vetése előtt és vegetációs idejében hektikussá váló csapadékeloszlás és az extrém hőmérsékleti különbségek –, valamint a termőterületek kultúrállapotának változása komoly kihívások elé állítja azokat a gazdákat, akik a szántóföldi termesztésnek szentelték életüket. Ezekre a kihívásokra kínálnak megoldást a SAATEN-UNION nagymértékben megújult kukoricavetőmag-portfóliójában rendelkezésre álló hibridek, amelyek a korábbiaknál korszerűbb genetikai vonalból származnak.

Portfóliónk új tagjai olyan kísérletsorozaton kell, hogy megfeleljenek a modern kukoricahibridekkel szemben támasztott követelményeknek, melyet Európa több országában végeznek, és bizonyosságot ad számunkra arról, hogy a lehető legmagasabb termésstabilitással rendelkező hibrideket tudjuk a hazai kukoricatermelés szolgálatába állítani. A kísérletsorozatban 9 ország – Németország, Franciaország, Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Magyarország – 15 kísérleti helyszínének átlagát figyelembe véve a REPLIK (FAO 380) nevű, új kukoricánk kimagasló eredménnyel szerepelt a 2018-as évben is.


A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette továbbá, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteiben a kilenc magyarországi kísérleti terület összességében a korai csoportban első helyezést ért el, valamint az IKR Agrár Kft. 2018-ban nyolc helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit is megnyerte. A REPLIK-ben rejlő genetikai potenciált igazolja a nyugat-zalai Nován, a Horváth Családi Gazdaság fajtasorában 2018. szeptember 23-án betakarított elképesztő, 20,6 t/ha termés is 16% szemnedvesség mellett, ami 14%-ra szárítva is 20,1 t/ha-os eredményt jelent!

Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy mind a csapadékmennyiség, mind pedig az aszályos napok számát tekintve egymástól gyökeresen eltérő évjáratokban kiugróan magas termést adó REPLIK rendkívül jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez.

Fontos kiemelnünk a hibrid rendkívüli vízleadási dinamikáját, aminek köszönhetően a kiemelkedő terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, így magasabb profithoz juttatva partnereinket. A termesztéséhez szükséges vetőmagot ráadásul kizárólag hazai előállításból tudja a SAATEN-UNION a magyar gazdák számára biztosítani, így garantálva a kiemelkedő minőségű szaporítóanyagot.

A REPLIK-kel egy időben vezettük be JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket, amelyet kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánlunk kedves partnereinknek. A vékony, ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukorica után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúzavetések előtt.

A 2019-es szezonra ráadásul a SAATEN-UNION további új kukoricahibridekkel bővíti kínálatát. A PIAFF (FAO 320) koraisága ellenére későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a legtöbb új kukoricahibridünkhöz hasonlóan jól helytáll a hazánkban egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárási körülmények között is.

Portfóliónk új tagjai a BADIANE (FAO 360) és az ELDACAR (FAO 430) is. A BADIANE minden tekintetben megfelel a korszerű kukoricahibridekkel szemben támasztott magas elvárásoknak habitusából, kimagasló termőképességéből és vízleadó képességéből adódóan, mely fontos tulajdonság a betakarítás tervezhetősége szempontjából.

Az ELDACAR (FAO 430) pedig azoknak a gazdáknak nyújthat kiváló alternatívát, akik nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló, dinamikusan érő és leszáradó csúcshibriddel szeretnék jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat.

A SAATEN-UNION legfrissebb kukoricahibridjei tehát rendkívül alapos kísérleti rendszer végtermékeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára, kiváló alternatívákat kínálva a jól megtervezett, ütemezhető betakarítási szezonhoz. A bennünket választók előtt nyitva áll a lehetőség, hogy cégünk unikálisan széles, 10 növényfajt felölelő, megbízható és magas minőségű vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a kiváló minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő

Forrás: Magyar Kukorica Klub – TOP 20 kísérletek 2017; IKR Agrár Kft. – fajtasorok 2018; Horváth Családi Gazdaság (Nova) 2018, SAATEN-UNION 2018


Top