SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, nagyobb termésbiztonság

Hazánk adottságai kiválóak a kalászos gabonák termesztésére. Az egyre szárazabbá váló és olykor szélsőséges kontinentális klíma hatására napjainkban azonban a fajta- és hibridhasználatban a termőképességen túl a termésbiztonság és a betegség-ellenállóság is egyre inkább felértékelődik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aszályos periódusok mellett az enyhe telek által kiváltott, erőteljesebb betegségnyomás, a kórokozók dominanciaviszonyainak változásai együttesen veszélyeztetik a hozamot és a jövedelmezőség fenntarthatóságát. A SAATEN-UNION nemesítői ezeket a hatásokat időben felismerték és a rájuk adható válaszokat a korszerű és a sokoldalú termékkínálatban, továbbá a területi képviselői hálózatnak köszönhetően szaktanáccsal együtt ajánlják a köztermesztés számára.

A termésbiztonság, a széles ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressztűrés meghatározó szelekciós kritériumaink. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre, a SAATEN-UNION európai vizsgálati hálózata pedig biztosítja, hogy az ígéretes fajtajelöltek a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálaton igazolják alkalmasságukat. Ezáltal sikerül a hazai termelők számára is évről évre jövedelmező termesztést biztosító fajtákat és hibrideket ajánlani, melyek köre a legújabb generáció képviselőivel idén is tovább bővül.

Az utóbbi évek szélsőségesen váltakozó évjáratai, valamint a gombafertőzésekkel és csapadékos betakarítási időszakkal terhelt idei év után bátran kijelenthetjük, búzafajtáink eredményei egyértelműen cáfolják, hogy a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a versenytársakkal szemben egyértelmű termésfölényt, lényegesen jobb betegség-ellenállóságot, nagyobb termésbiztonságot és minőségstabilitást igazolt a SAATEN-UNION genetika.

A prémium malmi búza kategóriában Európa-szerte elismert GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációja nagyon jó évjárat-stabilitással párosul. A hosszabb piaci múltra visszatekintő, nagy termőképességű szegmensben ismertté vált MULAN és CHEVRON fajtáink az idén is kiváló eredményeket értek el.

A középérésű ORTEGUS őszi búza fajtánk a nagy termőképességű malmi szegmensben egyre nagyobb vetésterületen bizonyít, mivel eltérő évjáratokban üzemi területen és hivatalos kísérletekben is évek óta megbízható teljesítményt nyújt.

A korai érésű, prémium minőséget biztosító CH COMBIN fajta dekoratív megjelenésű, szépen kitelt, jó hektolitersúlyú, piacos árumagterméssel jeleskedik az egész országban. Szálkás típus, így a vadveszélyes területeken is versenyképes. Jó hír, hogy a SAATEN-UNION portfóliójában középtávon egyre nagyobb számban várható a CH COMBIN fajtához hasonló, középkorai érésidejű malmi búzák megjelenése.

Ajánlatunk lefedi a teljes érésidő-intervallumot, amelyben az egyik legperspektivikusabb, 2014 szeptemberében állami elismerésben részesült, középkésői FRANZ fajtánkkal kapcsolatban igazán kedvezőek az üzemi termesztési tapasztalatok. Mindenből a legjobbat: nagy termésmennyiség párosul stabilan A2-es malmi minőséggel, kiváló állóképességgel és betegség-ellenállósággal.

Ebben a késői éréscsoportban idén üzemi területen is megjelenik az ETANA malmi búzánk. Kifejezetten egészséges, jól bokrosodó típus, amely a normál októberi vetésekhez ajánlott. Az észak-magyarországi és a dunántúli területeken kimagaslóan teljesítő, középérésű ATTRAKTION igazán terhelhető és sűríthető fajta, az intenzív körülmények között gazdálkodó és magasabb vetőmagnormát használó gazdaságok favoritja.

Így válik tehát teljessé a magas genetikai értékű – nagy termőképességű és malmi minőséget biztosító – fajták portfóliója a SAATEN-UNION hazai őszi búza kínálatában.

Többéves hazai tapasztalatok alapján ajánljuk a vetés időzítésével szemben a legrugalmasabban kezelhető járó jellegű őszi búzáinkat, hiszen a kukorica-elővetemények jellemzően kései betakarítása miatt a széles vetésidő-periódusú, stabilan teljesítő fajták iránt országszerte jelentős az igény. A széles körben elterjedt LENNOX mellé tavaly megérkezett a GRANUS, amely produktivitás és minőség szempontjából is kiváló alternatíva a megkésett búzavetésre kényszerülő gazdaságok számára.

A SAATEN-UNION elkötelezett a hibridizációs nemesítés iránt, amelyhez megalapozott termesztéstechnológiai javaslatokat fogalmazunk meg. Hibridbúzáink az előzetes eredmények szerint idén is bizonyították az üzemi táblákon, hogy megfelelő technológiával reális célkitűzés a stabil tíz tonnát akár jelentősen meghaladó termés és egyes hibridek esetében a malmi minőség egyaránt. Termesztésük sikerének kulcsa a következetes hazai termelői magatartás, évente több mint harmincezer hektáros vetésterületen. Ezzel a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán részesedésük tavaly elérte a 14%-ot. Nem véletlenül, hiszen a heterózishatás és a hagyományos fajtáknál nagyobb stressztűrés kiemelkedő és kiszámítható biztonságot nyújt. A technológiai fejlődést mutatja az alkalmazható vetőmagnormában történt változtatási lehetőség és az új hibridek jelentős területen történő elvetése egyaránt.

A legújabb generáció tagjai – HYBIZA, HYFI, HYWIN, HYLUX és HYSPEED – a kiemelkedő teljesítmény mellett már a minőség terén is további előrelépési lehetőséget tartogatnak. Így tehát termesztéstechnológiai javaslatunkkal együtt tovább erősödik a közkedvelt – HYSTAR, HYTECK, HYLAND – hibridbúza-portfólió.

A kisebb területen vetett őszi kalászosfajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó pozícióval rendelkeznek. Őszi árpában a LAVERDA a közelmúltig piacvezetőnek számított, 2015-ben már a feltörekvő ANTONELLA fajtánknak adta át pozícióját. Ősszel pedig megérkezik egy igazi „nagyágyú”, az SU ELLEN fajtánk is, amely immár nagy területen jeleskedhet. Az SU ELLEN Európa-szerte robbanásszerűen terjed, köszönhetően annak, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményeket és magas jövedelmezőséget érhetünk el vele.

A piacos őszi vetésű söripari fajták között Európa-szerte jegyzett MALWINTA kétsoros fajta hazánkban immár második éve jól teljesít termőképességének és kiemelkedő malátázási paramétereinek jóvoltából.

A WINTERGOLD őszi durumbúza a durumtermesz-tés gazdaságosságát javítja, különösen száraz körülmények között. A tavaszi durumokkal összevetve jóval nagyobb termés és termésbiz-tonság jellemzi, hasonlóan jó minőségi paramé-terek mellett. Kiváló termőképessége, jó télálló-sága, középkorai érése és magas szintű minőség-stabilitása is a versenytársak elé helyezi a fajtát.

Tritikáléink közül az új generációt képviselő SU AGENDUS a 2015. évi piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben.

Őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei. Ráadásul az SU PHÖNIX, SU MEPHISTO és SU SANTINI hibrid rozsok a klasszikus szemeshasznosítás mellett tömegtakarmány-ként is alternatívát nyújtanak a tavaszi szenázstermeléshez, akárcsak a PROTECTOR és az idén megjelenő TRAKTOR fajtarozs. Az április végi betakarítással biztosítható a kiváló minőségű tömegtakarmány, a kritikus, aszályos időszakok elkerülésével pedig növekszik a takarmánybázis biztonsága, és a május eleji vetéssel a terület ismét hasznosításba vonható.

A SAATEN-UNION célja a jövőben is a következő: több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán Varga Gábor
ügyvezető termékfejlesztési vezető


Top