SAATEN-UNION Clearfield Plus napraforgóhibridek

A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is.

 

 

 

Az ehhez kapcsolódó napraforgóhibridek nemesítése a SAATEN-UNION részéről kiemelt jelentőségű, így hazánkban is az elsők között kezdte meg a CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek forgalmazását. Az új generációs CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek termesztéséből fakadó előnyök egy része már 2015-ben megtapasztalható volt az üzemi gyakorlatban, ám azok teljes körűen csak a 2016-ban elérhető, új CLEARFIELD PLUS gyomirtási rendszerben bontakoznak ki.

A CLEARFIELD PLUS hibridek használatának kézzelfogható előnyei:

  • még biztonságosabb gyomirtási technológia állományban
  • egyenletes, töretlen növényfejlődés a kezelés után
  • yellowflash tünetek jelentős mérséklődése a növényállományban
  • még nagyobb kaszattermés és még magasabb olajtartalom
  • az eddig kritikusnak számító vetésszerkezetben (pl. szója-utóveteményben) jelentkező napraforgó-árvakelés ellen is hatékony gyomirtás lehetősége

A PARAISO 1000 CL PLUS és a LUCIA CL PLUS napraforgóhibridek jellemzői jó lehetőséget adnak a még korszerűbb, még produktívabb és még biztonságosabb Clearfield Plus napraforgó-termesztési rendszer kialakítására. Sőt, 2016-ban egy további CLEARFIELD PLUS hibriddel is kiegészül a SAATEN-UNION ajánlata. Az új hibrid a SURPRISE CL PLUS.

A PARAISO 1000 CL PLUS egy nagy termőképességű (1. ábra), középkorai érésidejű CLEARFIELD PLUS napraforgóhibrid. Stressz-tűrése és állóképessége kiváló, a meghatározó betegségekkel szemben átlagon felüli ellenálló képességet mutat. Jól kezelhető, homogén, közepesen magas állományt fejleszt. A vegetációs periódus végén a gyengén bókoló tányérok egyenletesen érnek és ütemesen betakaríthatóak. Elsősorban az átlagos vagy annál jobb adottságú termőhelyekre, hektáronként 55–58 ezer termőtő alkalmazása mellett (3. ábra), intenzív körülmények közé ajánljuk.

A LUCIA CL PLUS középérésű CLEARFIELD PLUS napraforgóhibrid. Produktivitása rendkívüli (2. ábra), amit sűrítéssel még tovább fokozhatunk. A hibrid termése rendszerint átlagon felüli ezerkaszattömeggel és kiugró olajtartalommal takarítható be. Alkalmazkodóképessége a termőhelyhez és a technológiához kimagasló. Ellenálló képessége a meghatározó betegségekkel, különösen a szklerotíniával szemben kiemelkedő, ami lehetővé teszi az átlagosnál sűrűbb állomány, a hektáronként 58-60 ezer termőtő alkalmazását (3. ábra).

Varga Gábor

termékfejlesztési vezető


Top