SAATEN-UNION: nemesítés a jövő

A szűkülő erőforrások, a klímaváltozás, a folyamatosan növekvő lakosság élelmezése és a megújuló nyersanyagok növekvő előállítása mind-mind új növénynemesítési megoldásokat kíván. A SAATEN-UNION GmbH (alapítva 1965-ben) hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítő ház szövetsége, mely valamennyi európai termőhely számára hatékony és egészséges fajtákat kínál. A siker alapja: gyakorlatias megoldások, technológiai vezető szerep és egy széles, aligha felülmúlható genetikai bázis több mint 40 mezőgazdasági növényfaj vonatkozásában.

 

 

A tudás közvetítése erőssé tesz
A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Ezáltal a vállalatnak lehetősége nyílik arra, hogy a különböző területek know-how ismereteit hatékonyan össze tudja kapcsolni egymással és modern genetikát tudjon biztosítani a bővülő és fenntartható vetésforgókhoz. A SAATEN-UNION tulajdonosai gyakran tűnnek fel nemesítői újításaikkal az európai termelési horizonton, mint például robosztus hibridfajták fejlesztésével vagy a klímaváltozásnak is ellenálló fajtákkal. A SAATEN-UNION koncepciója abban rejlik, hogy néhány növényfajra, de azokra intenzív figyelemmel kísérve koncentrálnak az egyes nemesítő házaknál. Egyes növényfajoknál, úgy mint repce, borsó valamint hibrid- és fajtarozs külön az ezekre a fajokra specializálódott együttműködésekben, saját tulajdonú szervezetekben folyik az intenzív nemesítési munka.

Biotechnológia a termelőkért, felhasználókért és a környezetért
A növénynemesítés és az ehhez kapcsolódó technológiák, mint például a dihaploid-technológia vagy a marker technológián alapuló szelekció jelen század legfontosabb kulcstechnológiáihoz tartoznak. A fejlesztések előterében a termelői és fogyasztói előnyök valamint a fenntarthatóság követelményei állnak. A cél az, hogy az új technológiák segítségével még magasabb terméshozamokat biztosító, még egészségesebb és kiváló minőségű fajtákat nemesítsünk. A SAATEN-UNION működteti Németország egyik legnagyobb és legfejlettebb biotechnológiai laboratóriumát, mely kiváló alapot teremt ahhoz, hogy a növénynemesítés legújabb kihívásaira is hatékony választ tudjunk adni.

A gyakorlatból a gyakorlatért
A SAATEN-UNION tulajdonosai maguk is mindannyian aktív termelők. A gyakorlat közelségének eredményei azok a fajták, melyek a legmagasabb növénytermesztési elvárásoknak felelnek meg. Az egyedülálló európai kísérleti hálózat, mely a SAATEN-UNION nemesítőinek rendelkezésére áll, lehetővé teszi ezen túlmenően az adott termelési és területi viszonyoknak leginkább megfelelő fajták rendelkezésre bocsátását.

Európai jelenlét
A fajtapolitika, a vetőmag-kereskedelem és a partnerekkel folytatott kommunikáció a SAATEN-UNION szervezetében összpontosul. Az innovatív termékfejlesztés, mint összekötő kapocs, optimalizálja a fajták fejlesztését a nemesítés és marketing között. Németországban 14 tapasztalt szakértő és 30 tanácsadó termelő áll közvetlen kapcsolatban a vevőkkel a szaktanácsadás területén. A SAATEN-UNION, mint márka európai jelenlétét 8 leányvállalat biztosítja Franciaországban, Angliában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Magyarországon, Oroszországban és 2009 óta Ukrajnában is, a további országokban pedig értékesítési együttműködések formájában tevékeny. A RAPOOL-Ring GmbH, mint a repce értékesítés szervezete leányvállalataival együtt, valamint a HYBRO Saatzucht GmbH & Co. KG fajtáinak forgalmazására kötött megbízás is nagyban hozzájárultak a SAATEN-UNION pozíciójának megszilárdításához a piacon.

A SAATEN-UNION csoportban Európa szerte 780 munkatárs dolgozik, közülük 70 Isernhagen-ben a cég központjában. Ennek a decentralizált szerkezetnek köszönhetően az egyes országokban jellemző egyedi sajátosságok figyelembevételével tudjuk az adott piacon jelenlétünket erősíteni. Ezt az értékesítési koncepciót igazolja a dinamikus forgalomnövekedés a legkülönbözőbb európai piacokon.

Nemesítés a jövő
Mottónk – „Nemesítés a jövő” határozza meg a tevékenységünket. Hiszen a vetőmag az alapja az emberek táplálékellátásának és a megújuló energiaforrásoknak is. Felelősséggel és fenntartható módon akarjuk a jövőnket irányítani. Már ma a holnap fajtáin dolgozunk.


Top