Terítéken a korai érésű búzafajták, amelyek jó eséllyel elkerülik a nyári forróságot

Hazánk őszibúza-termesztési régiójában a koraiság, az egyre szárazabbá váló körülmények miatt kulcsfontosságú tulajdonsággá vált az elmúlt időszakban. Figyelem, a koraiság – mint kedvező fajtatulajdonság – önmagában azonban nem elegendő megoldás a szárazság okozta termelési kihívásokra, hiszen a korai tenyészidő a környezeti szélsőségekre adható sikeres válasznak csupán egyetlen eleme. A siker érdekében egyéb, a köztermesztés során jól hasznosuló adottságokkal szükséges ötvöződnie. Napjainkban az adott fajta- vagy hibridbúzában a biztonságos termeszthetőség és az elvárható termőképesség, mint meghatározó fajtatulajdonságok, a megváltozott körülmények között nemcsak a korai tenyészidővel, hanem a kiváló környezeti alkalmazkodóképességgel, a nagy hozambiztonsággal és a stabil betegség-ellenállósággal is összefüggenek, és együttesen segítik hozzá a gazdaságokat a nagy és kiváló minőségű, fenntartható módon előállítható terméshez.

A SAATEN-UNION, kalászosainak nemesítése során, ennek tudatában a koraiságot a korszerű és modern őszibúza-termékkörben kiemelten kezeli, ugyanakkor az egyéb hasznos tulajdonságok terén sem ismer kompromisszumot. Az ezzel az összetett szemlélettel nemesített fajták és hibridek szerepe még inkább felértékelődött. Mi sem bizonyítja jobban mindezt, mint az, hogy részarányuk az utóbbi években fokozatosan nőtt a köztermesztésben és a portfóliónkban egyaránt.

Ebben a szegmensben kiemelt figyelmet érdemelnek a SU HYCARDI és SU HYTONI korai tenyészidejű hibridbúzák, melyek a negyedik generációs hibridek köréből érkeznek. Ezeknek a hazai körülményekre szelektált, új generációs hibrideknek kiváló a genetikai előrehaladása a termőképesség, termésbiztonság, betegség-ellenállóság terén, azaz velük újabb szintre lép a köztermesztés.

Az SU HYCARDI a hazai hibridbúza-termesztők nagy örömére egyéb kedvező agronómiai tulajdonságai mellett kiváló termékenyülési adottságú és egészséges, szálkás kalásztípussal rendelkezik. A hibrid a korai kalászolással jellemzően elkerüli a tavaszi időszakban egyre gyakrabban jelentkező száraz periódust. Ezzel a terméskötés és a szemkitelítődés időszakában a környezeti stresszhatásoknak nagyon jól ellenáll, nagy hozamot, akár csúcstermést biztosít (ún. kontinentális típus). A szem-szalma aránya kedvező, középmagas növekedési típusa jó-kiváló szárszilárdságot mutat.

A SU HYTONI dinamikus őszi fejlődése nagyon jó bokrosodási képességgel társul, így a négyzetméterenkénti kalászszám kedvezően alakul, ami az igazán nagy termőképesség egyik alappillére. Kora tavaszi gyors regenerációs képessége és koraisága együttesen biztosítják a szárazsággal szembeni jó ellenálló képességet, így a hibrid kifejezetten ellenálló az aszálystresszel szemben a virágzásban, terméskötésben és a szemek kitelítődésének időszakában egyaránt. A hasábszerű kalászokban képződő szemek kiváló homogenitásúak, azonos szemméretet mutatnak, és kiemelkedően jó az aratott termény HL-súlya. A SU HYTONI további agronómiai előnyei közé tartozik a széles vetésidő-periódus (vetésidő október 1–20.), ami a munkaszervezés szempontjából a legmegfelelőbb időszakban történő vetést biztosítja.

A korai fajták közül kiemelkedő termőképességű és strapabíró CAMELEON már évek óta országszerte közkedvelt fajta. Meghatározó értékét az adja, hogy a CAMELEON valamennyi termőtájon biztonságosan alkalmazható, jövedelmezően termeszthető, kiemelkedően piacos adottságú árumagot termel. A CAMELEON csúcstermésre képes: évjárat-stabil, 8,5-9,5 t/ha-os hozamkilátással, malmi-euro minőséggel (28-30% sikér, 12,0-12,5% fehérje, B1/A2) teljesít az elmúlt évek összesített átlagában. Nagyon produktív szálkás kalásztípusának, jó bokrosodási adottságainak köszönhetően a vad-járta, kitett területeken, átlagos termesztési adottságok mellett is biztonsággal alapozhatunk rá. A köztermesztésben szerzett tapasztalatok alapján a CAMELEON termesztésének előnyei egy mondatban összegezve: „A megbízható fajta, amely szép a szemnek és jó a zsebnek.”

Varga Gábor

termékfejlesztő


Top