Többet, szárazabbat kevesebből

A nagy termőképesség és jó tápanyag-reakció mellett kulcsfontosságú a kukoricák gyors vízleadása is.

Évről évre bővülő fejlesztési kísérleteink idén ismét sok hasznos új információ meg-szerzésére adtak lehetőséget a váratlan fordulatokat hozó tavaszi és nyári időjárás következtében. Ezek a tapasztalatok biztos alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, dinamikus vízleadású, magas jövedelmezőséget biztosító kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereink számára.

A kínálatunkban szereplő legtöbb hibrid felülmúlja az elvárásokat, mivel igyekszünk az igényeket a lehető legtöbb szempontból kielégíteni.

• Technológiai kísérleteink eredményeképpen egyre több és pontosabb információval szolgálhatunk a kifejezetten intenzív vagy akár az extenzív termesztéstechnológiában gondolkodó gazdálkodók számára is.

• Az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése miatt az idei évtől még nagyobb jelentősége van a dinamikus vízleadású kukoricahibrideknek, valamint a betakarításkori alacsony szemnedvességnek, amire különösen nagy figyelmet fordítunk portfóliónk kialakításakor.

• A műtrágyapiac ellátási nehézségei és az árak elszabadulása miatt a Püskiben és Debrecenben folytatott nitrogénreakció-vizsgálataink is kifejezetten értékes információkat szolgáltatnak a gazdálkodóknak.

2021-ben két új szemes hibridet vezetünk be, melyekről még várjuk a legfrissebb eredményeket, de a korábbi fajtaregisztrációs és szelekciós kísérleteink, valamint az idei szezonban látottak alapján bízunk benne, hogy minden hazai elvárásnak eleget tesznek. Az SU RAPIROL (FAO 360) kiemelkedő adaptációs képességével, erős szárával, dinamikus vízleadásával és aszályos időszakokban is jól termékenyülő csöveivel bizonyította létjogosultságát kínálatunkban. A SYNOPSIS (FAO 390) hazai fajtaregisztrációs eredményeivel már szintén bizonyította rátermettségét. Ez a nagyon jó vízleadó képességű, jól alkalmazkodó hibrid az ország egész területén biztonsággal termeszthető.

Két tavaly bevezetett, hazai elismeréssel rendelkező hibridünk a BARINGTON és a CALI. A BARINGTON (FAO 350) kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz, a száraz és a jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, és 9 hazai termőhely átlagában csaknem 12 t/ha-os termést adott. A CALI (FAO 370) minden termesztési körülmény között jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását, hiszen a száraz és a jó csapadék-ellátottságú területeken is kimagasló eredményt ért el. Nitrogénreakció-vizsgálataink alapján a CALI és a BARINGTON alacsonyabb tápanyagszintek mellett is biztonsággal termeszthető.

A már jól ismert BADIANE (FAO 360) nevű hibridünk csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken akár a REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez az eredményhez dinamikus vízleadása is hozzájárul. Figyelemre méltó víz-leadó képességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hivatalos és a saját kísérleteink alapján is rendszeresen a legalacsonyabb szemnedvességgel kerül betakarításra, aminek köszönhetően a szárítási költségek jelentősen csökkenthetők.

REPLIK (FAO 380) nevű csúcshibridünk már évek óta bizonyítja kiemelkedő termőhelyi stabilitását és magas szintű jövedelmezőségét. Az ország nyugati és keleti végében idén is igen eltérőek voltak az időjárási feltételek, és sok egyéb mellett természetesen a talajadottságok is különbözőek. Emiatt gyakorlatilag minden hibridünk, így a REPLIK tápanyag-reakciója is más képet mutat a Debrecenben és Püskiben elért eredmények alapján. A különbségek ellenére nem feltétlenül szükséges a maximálisan engedélyezett nitrogénmennyiség kijuttatása ahhoz, hogy magas hozamokat érjünk el vele, szem előtt tartva a jövedelmezőséget is.

Az ilyen és ehhez hasonló eredmények miatt is fontosnak tartjuk, hogy a kínálatunkban lévő hibridekkel kapcsolatos ismereteinket évről évre gyarapítsuk. Az elmúlt két évben Püskiből származó adatok alapján nem mutattak markáns tápanyag-reakciót a tesztelt hibridek. Ez a hatás erre a homokos öntéstalajjal jellemezhető térségre különösen igaznak látszik, amit az Agrofil Kft. kollégáinak tapasztalatai is megerősítenek. A debreceni eredmények alapján viszont pontosabb képet kaphatunk a hibridekben rejlő genetikai potenciálról.

Kínálatunk középérésű csoportjának már jól ismert tagja az ELDACAR (FAO 430) nevű kukoricahibridünk, mely átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, így megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagosnak mondható körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termés-szinteket szeretnének elérni.

Intenzív gazdálkodást folytató, esetleg hibridkalászosokat is vető partnereink számára kiváló alternatívát jelent a PIAFF (FAO 340), melyet bátran ajánlunk mindenkinek, aki az őszi vetések előtt korai betakarítást tervez, viszont nem hajlandó lemondani a magas termésszintekről. Amennyiben mégis megkésett betakarításra kerülne sor, ezt is lehetővé teszi a hibrid kiemelkedő fuzárium-ellenállósága.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Válasszuk ki együtt az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

Marsai Viktor
termékfejlesztő


Top