SAATEN-UNION-hibridkalászosok 2020-ban: hantosi állománymustra (VIDEÓ!)

Kollégáink mutatják be az idén elérhető SAATEN-UNION-hibridkalászosokat.

 

Minden évjárat más, ezért a SAATEN-UNION mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hazai körülmények és eltérő viszonyok között folyamatosan tesztelje a magyar termelőknek ajánlott hibrideket. Most a Fejér megyei Hantoson, a Simon Kft. területén vagyunk, ahol őszi káposztarepce előveteményt követően, 2019. október 5-én kerültek elvetésre a hibridkalászosmagok: a hibridbúzák másfél millió, a hibridárpa háromféle, egy-, másfél és kétmillió, míg a hibridrozsok kétmillió mag per hektár vetésnormával. Ez a hatvan centiméteres termőréteggel rendelkező, 28 aranykorona-értékű réti öntéstalaj tavaly október eleje és idén május vége között összesen 391 milliméter csapadékot kapott.

A HYDROCK annak a 2. hibridbúza-generációnak a tagja, amelyben a kiváló termőképesség kimagasló termésstabilitással és malmi minőséggel párosul. Középkorai érésű állománya egészséges, gazdagon bokrosodó, a szokásos növényvédelmi beavatkozásokon felüli extra ráfordítást nem igényel. Kiválóan termékenyülő kalászaiban átlagon felüli és kiegyenlített ezermagtömegű árumag fejlődik. Elsőrangú a technológiai alkalmazkodóképessége, jól viselkedik a nehezen melegedő talajokon és a klímaérzékeny, laza szerkezetű, például homokos területeken is. Vetésidő-toleranciája széles, a korai, szeptember végi és a megkésett, október közepi vetésekben is stabilan teljesít. Azon termelők figyelmébe is ajánljuk, akik a hibridbúza vetését a klasszikus előveteményeken túl, mint a napraforgó, a nagymagvú pillangósok vagy a repce, akár korai betakarítású kukorica után is tervezik, és igazán heterogén táblákon gazdálkodnak.

A középkorai érésidejű HYFI meghökkentő mennyiséget és kimagasló malmi minőséget nyújtó, univerzális búzahibrid, amit a NÉBIH hivatalos kísérletei és az immár hetedik éve folyó hazai köztermesztés tapasztalatai egyaránt igazolnak. 2015-ben a nagy termőképességű, valódi malmi búza kategóriában került be a Nemzeti Fajtajegyzékbe. Szárszilárdsága kiváló, de intenzív termőhelyeken meghálálja a kora tavaszi szárszilárdítást. Jól alkalmazkodó, erősen bokrosodó, hosszú kalászt és magas kalászonkénti szemszámot adó, kiegyenlített, nagy teljesítményt nyújtó, vetésidejét tekintve pedig a legrugalmasabban kezelhető hibridünk. A HYFI kizárólagos hazai forgalmazója a KITE Zrt.

A HYWIN középkorai érésű, agresszívan bokrosodó, nagy termőképességű, átlagos malmi minőséget adó és nagyon megbízható csúcshibrid. A legjobban terhelhető típusok közé tartozik, mennyiség és minőség tekintetében is intenzíven reagál az extra tápanyagellátásra. Közepes növénymagasság, igen jó szárszilárdság és jó betegség-ellenállóság jellemzi, tehát termesztése átlagos növényvédelmi ráfordítást igényel. Remek tulajdonságai intenzív viszonyok között érvényesülnek a legjobban. Olyan termelőknek ajánljuk, akiknek magasak a mennyiségi elvárásaik, és hajlandóak minden szükséges ráfordítást megadni egy igazi versenyló típusú búzahibridnek.

Harmadik generációs hibridbúza-választékunk legújabb tagja az idén debütáló, középkorai érésidejű HYXPERIA. Kiegyenlítetten bokrosodó, betegség-ellenállóság szempontjából kifejezetten stabil, a korai és a normál vetésidőt kedvelő, átlagos fejlődési dinamikájú típus. Különösen ajánljuk középkötött talajokon történő termesztéshez. A HYXPERIA minden olyan tulajdonságot hordoz, ami a legújabb fejlesztésű hibridbúzáktól elvárható: kiegyenlített és jó termőképesség, malmi minőség, kiváló tápanyag-reakció.

A HYSTAR nemesítési programunk első, a gyakorlat szempontjából meghatározó mérföldköve, még napjainkban is az egyik legsikeresebb búzahibrid a köztermesztésben. Legendásan jó termésstabilitással és technológiai tűrőképességgel rendelkezik, a koraiság és a kiemelkedő termőképesség egyedülálló kombinációja. A megbízható HYSTAR különösen ajánlott azokon a termőhelyeken, ahol az elérhető termés mennyiségét rendszerint a hőség és az aszály okozta stresszhatások korlátozzák. Takarmány- vagy euróminőséget adó, nagyon jó ár-érték arányt képviselő búzahibrid.

A SAATEN-UNION hibridárpa-nemesítésének és az elérhető hibridárpaszegmensnek a legkorszerűbb és agronómiai szempontból legsokoldalúbb képviselője a középkorai érésű SU HYLONA. Agronómiai tűrőképessége kiváló, hiszen a megkésett októberi vetésekben is jól fejlődik, azaz a fajtáknál is sok esetben szélesebb vetésidő-intervallumú árpahibrid. Gyökeresen eltérő termesztési körülmények között is remekül érzi magát, a laza szerkezetű, fokozottan klímaérzékeny talajoktól a kötött, nehezen művelhető és lassan melegedő, táblaszinten nagy heterogenitású talajokig bárhol megállja a helyét. Intenzíven fejlődő, nagyon magas állományában nem maradhat el a szárszilárdítás. Évjárat- és technológiai stabilitása, markáns bokrosodása, kifejezetten egészséges habitusa és kimagasló aszálytűrése teszi a kiemelkedő termőképességű SU HYLONA-t az árpatermelők új kedvencévé.

A SAATEN-UNION hibridrozskínálata minden helyzetre és termelési célra valódi megoldást ajánl. Az SU PERFORMER kiváló alkalmazkodó- és állóképességű, jó minőségű, egészséges és akár emberi fogyasztásra is alkalmas szemtermést, magas hozamot adó, kimagasló anyarozs-ellenállóképességgel rendelkező hibrid. Az SU COSSANI és az SU SANTINI rozshibridek termesztését elsősorban teljesnövény-szenázs céljára, a kérődzőkre berendezkedett, nagy hozamú állattartó telepek egészséges és korai tömegtakarmány-bázisának megalapozására ajánljuk. SU BENDIX hibridünk pedig a sertéstartók álma: kimagasló és stabil fehérjehozama az egészséges abrakfogyasztás alappillére. Ha nehéz a döntés, akkor az SU ARVID-ot ajánljuk, amely kettős hasznosítású hibridrozs, kiegyenlített hozammal.

A hibridkalászos-vetőmagokat csírára kiszerelve, prémium-vetőmagkezeléssel forgalmazzuk. Folytatva a megkezdett gyakorlatot, frakcionált, egységes méretű hibridbúza-vetőmag kerül a zsákokba, ezzel is biztosítva a még egyenletesebb kelést, a pontosabb vethetőségből eredő egységesebb tenyészterületet és a még egyöntetűbb növényfejlődést.

Kérem, amennyiben további információkra van szüksége a HySEED-programról, érdeklődik termékeink iránt, szeretné jobban megismerni a hibridekre kidolgozott és ajánlott technológiát, keresse a területi képviselőket a www.saaten-union.hu honlapon megtalálható elérhetőségeken.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető


Top