Új, versenyképes hibridek a SAATEN-UNION megújuló kukorica portfóliójában

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2019-es év szélsőséges időjárási körülményei is kiváló lehetőséget biztosítottak a SAATEN-UNION számára, hogy az Európában több tekintetben egyedülálló kukoricahibrid szelekciós programjának és fejlesztési kísérleteinek köszönhetően megújuló kukorica portfóliójában szereplő hibridjei kapcsán egyre több, a biztonságos és kiszámítható termésszintek eléréséhez szükséges információkkal lássa el partnereit.

 

 

 

 

 

 

PIAFF (FAO320) nevű új hibridünk a koraisága ellenére, későbbi vetélytársait is felülmúló terméspotenciállal rendelkezik. Ehhez társul dinamikus korai fejlődési erélye, rendkívüli szárstabilitása és szembetűnő zöld száron érése.

Az idei demó kísérleteinkben, az ország számos pontján nagyon jó termőképességével bizonyította kiemelt helyét kínálatunkban. A bólyi kísérleti helyszínünkön szedett minták DON-toxin vizsgálati eredményei alapján a PIAFF esetében mért 0,06 ppm érték, erősebb kukoricamoly-nyomás mellett is jól alátámasztja a hibrid kiemelkedő fuzárium ellenállóságát, így a megkésett betakarítások esetén is minőségvesztés nélkül, nagy biztonsággal betakarítható marad.

JUDOKA (FAO 340) nevű kukoricahibridünket kifejezetten a hazai, intenzív körülmények közé ajánljuk, ahol vékony ám stabil szárú és erős gyökérzetű, korán betakarítható kukoricát szeretnének vetni, mely után kevés szármaradvánnyal kell megbirkózni a hibridbúza vetések előtt. Kiemelkedő terméspotenciáljáról tanúskodik a 2018-ban Nován elért 17,5 t/ha teljesítménye 15%-os szemnedvesség mellett.

A BADIANE (FAO360) esetében is kiemelendő a termésbiztonság, melyhez kifejezetten dinamikus vízleadó képesség társul, és jól tervezhető betakarítást tesz lehetővé. Friss eredményeink alapján elmondható, hogy ideális körülmények között valóban képes REPLIK (FAO380) nevű csúcshibridünkkel is felvenni a versenyt. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a DON-toxin vizsgálatok során a BADIANE esetében nem tartalmazott a minta kimutatható toxinmennyiséget.

A REPLIK rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez megerősítette, hogy a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteit a hazai helyszínek tekintetében ugyanúgy megnyerte, mint az IKR Agrár Kft 2018-ban is 8 helyszínen beállított, mezoparcellás kísérleteit és a 2018-ban a GOSZ, a VSZT és a NAK által közösen kivitelezett posztregisztrációs kísérleti rendszer alapján összeállított ajánlati fajtalistában elért második helyezése. Árendás Tamás (MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár) elemzése alapján, melyet a 2017-ben a Magyar Kukorica Klub Top 20 versenyében szereplő hibridekkel végzett el, nagyon szépen kirajzolódik a REPLIK termőhelyi stabilitása, mely szerint minden termésszinten 100 % feletti teljesítményre volt képes. Kiemelendő a hibrid vízleadási dinamikája is, melynek köszönhetően a magas terméspotenciál mellett, minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei is, így magasabb profithoz juttatva partnereinket.

ELDACAR (FAO 430) nevű új kukoricaportfólió-tagunk, azoknak a gazdáknak nyújt kiváló alternatívát, akik egy nagy biztonsággal termékenyülő, extenzívebb adottságú területeken is helytálló csúcshibriddel szeretnék a SAATEN-UNION kínálatából jól ütemezhetően megtervezni a betakarítási időszakukat. A középérésű kukoricáink esetében is nagyon fontos, hogy a mai változatos időjárási körülmények mellett se jelentkezzenek minőségi problémák a betakarítás során és az ELDACAR ennek a szempontnak is maradéktalanul eleget tesz, hiszen DON-toxin szintje nem haladta meg a 0,06 ppm szintet.

Fejlesztési kísérleteink keretein belül egyebek mellett tőszámreakció vizsgálatokat is végzünk, melynek alapján elmondható, hogy a PIAFF, BADIANE és a REPLIK kifejezetten jól tolerálja a sűrítést, így esetükben bátran alkalmazhatunk akár 75.000 tő/ha tőszámot. A JUDOKA és az ELDACAR terméspotenciálja valamivel alacsonyabb növénysűrűség mellett teljesedik ki igazán, így 68.000 tő/ha vetésnormával ajánljuk őket.

Cégünk a silókukorica termesztők számára is két hibriddel bővítette kínálatát.

Az AGROKING (FAO520) kiváló csőarányával, nagy habitusával, akár biogáztermelők részére is nagyon jó alternatívát jelent, illetve a SILAZ (FAO550) kiemelkedő zöldtömegével és rendkívül jó emészthetőségével minden állattartó gazdaság igényeit kielégíti.

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása, melyek egy rendkívül alapos kísérleti rendszer és sok közös munka eredményeként válnak elérhetővé kukoricatermelő partnereink számára, akik a SAATEN-UNION egyedülálló vetőmag kínálatával megtervezhetik teljes vetésforgójukat.

Marsai Viktor
termékfejlesztő


Top