SAATEN-UNION. Újdonságok a napraforgó portfólióban

A hazai napraforgó-termesztés, az elmúlt évtizedekben szembetűnő termésstabilitási gondokkal küszködött, viszont napjaink gazdálkodói, az elmúlt három évben a 3 t/ha körüli országos termésátlagok alapján már nagy biztonsággal termesztik ezt a kultúrát.

 

 

A SAATEN-UNION is új, korszerű napraforgó-hibridekkel igyekszik hozzájárulni ehhez a figyelemreméltó eredményhez, melynek következtében a 2019-es évre is új tagokkal bővül portfóliónk.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgó-hibrid kínálatunk, a már jól ismert, középérésű LUCIA CLP a középkorai PARAISO 1000 CLP és a kifejezetten korai SURPRISE CLP mellett, kínálatunk új tagjai a CARRERA CLP és a MARGARET CLP.

Mindkét hibrid mindamellett, hogy gond nélkül helytáll a magas színvonalú hazai termesztési feltételek mellett, kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

A CARRERA CLP egy középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgó-hibrid, mely a legtöbb termesztési körülmény mellett kimagaslóan teljesít. Jó betegségellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával rendelkezik (A-E).

Ezen tulajdonságainak köszönhetően 2016 és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft országos kísérleteiben is a CLP szegmensben.

A MARGARET CLP egy középkései, bókoló jellegű, magasabb típusú új napraforgó-hibridünk, mely számára szintén nem okoznak gondot a különböző környezeti feltételek, így nagy biztonsággal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a hibrid nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően vetéssűrűségét érdemes a megszokotthoz képest 10 %-kal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával (A-E) rendelkezik.

A már szinte hagyományosnak mondható rendkívüli szárszilárdság mellett kimagasló olajtartalommal rendelkező Clearfield - PARAISO 102 CL, MARQUESA CL, SURIMI CL, napraforgó-hibridek mellé érkezik a DRIVER CL, mint új tagja kínálatunk ezen szegmensének.

A DRIVER CL egy középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield napraforgó-hibrid, melyre ugyan úgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira és mindamellett, hogy kifejezetten egészséges típus, bátran ajánljuk extenzívebb termesztési körülmények közé.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésben gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) korai és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat.

Az idei évben bevezetett MIRANDA SU nevű sulfonil-urea rezisztens, középkorai érésű, oro5 szádorrezisztenciával (A-E) rendelkező portfólió tagunk pedig jól tükrözi cégünk elkötelezettségét a modern, herbicidrezisztens napraforgóhibridek mellett. A MIRANDA SU-t bátran ajánljuk szerényeb körülmények mellé is azonban tőszámkísérleteink tapasztalatai alapján a vetéssűrűségét javasoljuk 5-10 %-kal csökkenteni a megszokotthoz képest.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni, akik előtt nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk unikálisan széles vetőmag kínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő


Top