Szója
YAKARI korai (0)


Előnyök

  • meghökkentően nagy produktivitás, kimagasló fehérje tartalommal
  • gyors fejlődési dinamika, kiváló állóképességgel
  • kiváló betegség ellenállóság, jól alkalmazkodó fajtatípus
A YAKARI új szója egy valódi determinált növekedési típusú nagy produktivitású un. generatív fajta. Korai érésidővel jellemezhető, sőt ezen tenyészidőszakra pozícionálható fajták között is az érésidő első felében válik betakaríthatóvá.
Tapasztalataink szerint a középmagas növények állóképessége kiváló, az érett hüvelyekből a termés jellemzően nem pereg. A növények agronómiai és technológiai jellemzői, továbbá a termésmegtartási adottságai nagyon jók amelyek a jól időzíthető és veszteségektől mentes betakaríthatóság meghatározó jellemzői a YAKARI esetében.
Talajtípus tekintetében nem válogat, erőteljes és buja gyökérzetet fejleszt, sőt a gyökerek gyökérgümő tevékenységi sajátságai is átlagon felüliek, amely tulajdonság a nagy termések egyik zálogát jelentik.
A korai érésidő lehetővé teszi, hogy hazánk teljes területén - akár az északi megyékben is - eredményesen termeszthető szójává váljon a YAKARI.
Növénykórtani szempontból megbízhatóan teljesít, rendszerint egészséges növényállományt fejleszt, a YAKARI egy korszerű és valóban alacsony növényvédőszer igényű fajta.
A YAKARI hüvelyeiben ülő magvak egészségesek, sárga hélyszínűek, világos barna magköldökűek és közepes (175-185 gramm) ezerszem tömeggel bírnak. A nagy termés mellett kedvező tulajdonsága a YAKARI termesztése során képződött és betakarított árumagnak a kiemelkedően magas fehérje tartalma, amely összességében igen jó PRO:FAT mutatókat eredményezve magas bilológia értékű takarmány alapanyag biztosítását teszik lehetővé.
A fajta habitusa, fejlődési típusa és karakterisztikája a széles (75 cm-es) sortávú termesztést nem teszi lehetővé. A legkiválóbb eredményeket 50-55 csíraképes mag/m² vetőmag felhasználással kalkulálva a YAKARI-val dupla gabona és maximum un. cukorrépa sortávon (45-50 cm) érhetjük el!

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

Termesztési jellemzők
szemtermés
ezermagtömeg
fehérjetartalom

Technológiai jellemzők
javasolt vetésnorma
50-55 csíra/m²
javasolt vetésidő
április vége - május eleje
javasolt vetésmélység
3-5 cm

Növekedési jellemzők
tenyészidőcsoport
korai (0)
növénymagasság
állóképesség
betegségtolerancia

rechtsinfo