Őszi árpa többsoros
PARADIES


Előnyök

  • Nagy termőképességű vírus rezisztens (BaYDV) takarmány árpa, egyedül álló és unikális fajta tulajdonságok                                            
  • Felkészítve a korai vetésekre és a nagy károsító nyomásra (növényi vírusok, vírusvektorok, gombabetegségek)                      
  • Korszerű társ, nagy termésstabilitású és hatékony eszköz az innovatív (fenntartható) növénytermesztésben (korai vethetőség, alacsony növényvédőszer használat)
A PARADIES középérésű, őszi vetésű takarmány minőséget adó, hatsoros árpafajta egyedül álló un. unikális tulajdonságokkal. A PARADIES rendelkezik számos olyan fajtatulajdonsággal, amely kiválóan hasznosítható napjaink korszerű mezőgazdasága számára.

A PARADIES árpa sárga törpülés vírussal szembeni rezisztenciája (rez.BaYDV) és az árpa mozaik vírussal szembeni kimagasló toleranciája (tol.BaYMV) révén megoldást jelent olyan agronómiai kihívásokra, mint a kockázatmentes korai vethetőség (szept. vége-okt. eleje) megtartása az alkalmazott technológiákban.

A korai vetések elvégzésének eredője a fajtában- és az árpa fajban meglévő hatalmas terméspotenciál megfelelő termésbiztonság- és termésstabilitás melletti hasznosíthatósága, melynek lehetőségét tovább erősíti a fajta kiváló télálló képessége egyaránt. Sőt, a PARADIES állományát esetlegesen meglátogató vírusvektor rovarkártevők (gabona levéltetű) így nem válnak az árpa sárga törpülés vírus hordozóivá, nem válnak képessé az egyéb kalászos állományok további fertőzésére sem.

A PARADIES genetikai adottságai révén tehát a fent megnevezett növényi vírusokkal nem fertőződik és nem is biztosít fertőzési forrást vírusvektor közvetítéssel sem más kalászosok számára, azaz a PARADIES jó és kedvező szomszédsága is érték a szántóföldeken.

Termőképessége kiváló és versenyképes - napjaink meghatározó őszi árpa fajtáihoz bátran mérhető szintű - és kimagasló agronómiai stabilitású. Mindezen erényeket a nemzetközi (DE, AT, PL, SK, RO, LUX, CZ), továbbá a 2019. évi hazai NÉBIH sikeres fajtaregisztráció is bizonyítja. A PARADIES a középérésűek első harmadába tartozik, tenyészideje és egyéb fajtajellemzői az ország egész területén, egymástól nagyon eltérő termesztési régiókban és termőhelyi adottságok közepette is lehetővé teszik a használatát.

Növénymagassága a legkedvezőbb évjáratokban közepesnél magasabb (95-105 cm), állóképessége jó, bokrosodó képessége kiváló (un. kompenzációs képességű fajtatípus), szártörés és a kalász alapi törések jellemzően nem károsítják állományait.

Szárszilárdítást általában nem igényel, de az őszi árpákat általában a nagyon intenzív termőhelyeken és technológiákban a termésbiztonság érdekében kora tavasszal (az intenzív és robbanásszerű növekedés) 1-2 nóduszos szárba induló fejlődési stádium idején javasoljuk kezelni.

A PARADIES levélbetegségekkel szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, ezért un. alacsony gombaölő szer igényű kultúrát fejleszt.

A PARADIES minden tekintetben megfelel napjaink legkorszerűbb őszi árpáival szemben támasztott fenntartható mezőgazdálkodási, termelői- és gyakorlati igényeinek.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

érés
télállóság

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szám/m2
ezermagtömeg
magszám/kalász

MINŐSÉG
hektoliter súly
fehérjetartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember vége - október eleje
vetési norma
3,5 - 4,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
általában nem szükséges

BETEGSÉGEK, REZISZTENCIÁK
lisztharmat
hálózatos levélfoltosság
rozsda
rinhospórium

rechtsinfo

Eredmények

PARADIES teljesítménye üzemi kísérletekben

PARADIES teljesítménye üzemi kísérletekben  

PARADIES teljesítménye üzemi kísérletekben

PARADIES teljesítménye üzemi kísérletekben