Tavaszi zab
PERUN


Előnyök

  • bajnoki termőképesség, kiváló szemtermés minőség                                
  • agronómiai szempontból különleges tulajdonságú, kifejezetten rugalmas és jól alkalmazkodó fajtatípus
  • kórtani szempontból kiemelkedően stabil fajta típus

Agronómiai rugalmasság, nagy termőképesség, kiváló minőség

A PERUN fajta a tavaszi zab nemesítés legkiválóbb és legújabb ékköve. A fajtaregisztrációval és adaptációval kapcsolatos vizsgálatok a hazai és a környező országokban is párhuzamosan futnak, ahol rendre kiválóan teljesít a PERUN.  
Mindezt a NÉBIH vizsgálatok eredményei is bizonyítják a 2017-2018. és 2019. években kialakult kiemelkedően stabil évjárati teljesítmény kíséretében. Hiszen a három év gazdasági értékvizsgálatai során az évenkénti eredményekből képzett- és összevont átlagok tekintetében a produktivitása a 6,0 t/ha-os termésátlagot is rendszeresen meghaladta, egymástól gyökeresen eltérő adottságú évjáratokban. Sőt, a fajtajelöltek között évről évre a legproduktívabb - a vizsgálati évek során számos helyszínen a 7,5 t/ha-os árumag terméseket is produkáló - új tavaszi zab fajtaként jeleskedett a hivatalos vizsgálatokban.
A nagy termőképesség mellett a PERUN-nal megtermelt árumag minősége is rendre kiváló, ami a magas HL-súly, kiváló fehérje tartalom, nagyon jó hántolási tulajdonságok együttesével jellemezhető. 
A fajta robosztus és strapabíró növényfelépítése figyelemre méltó. Vaskos és széles, erősen viaszolt levélzete, erőteljes gyökeresedési sajátságai a stabilan magas termőképességének záloga.
Szára erős, az állományait alkotó növények megdőlésre nem hajlamosak. Közepesen magas (95-105 cm) és átlagon felül bokrosodó képességű növények nagy bugaszámmal és kiemelkedően nagy bugánkénti szemszámmal rendelkeznek. A buga virágzásban és szemkitelítődésben egyöntetűen fejlődik, az érése homogén. 
A PERUN tapasztalataink szerint agronómiai szempontból jól tűri a megkésett vetéseket, mert a fajtát igen gyors korai fejlődési dinamika jellemzi a keléseket követő időszakban. Ismereteink alapján a PERUN jól alkalmazkodik az extenzívebb termelési viszonyokhoz és a gyengébb talaj adottságokhoz egyaránt.
A fajta legnagyobb gyakorlati értéke tehát: a nagy produktivitás mellett, kiváló humán célú végfelhasználásra alkalmas árumag minőség biztosítása kimagasló stabilitás mellett az egymástól gyökeresen eltérő termesztési körülmények közepette.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

Termesztési jellemzők
szemtermés
osztályozottság
HL-súly
fehérjetartalom
lisztharmat

Technológiai jellemzők
javasolt vetésidő
február közepe - március közepe
javasolt vetésnorma
400-450 csíra/m2

Növekedési jellemzők
állománysűrűség
magszám/buga
ezerszemtömeg
bugahányás ideje
érés ideje
növekedési magasság
állóképesség

Betegség-ellenállóság
koronásrozsda
szeptóriás levélfoltosság

rechtsinfo

Eredmények