Tavaszi árpa
AMIDALA


Előnyök

  • a sörárpa-termesztés és a söripar szempontjából preferált csúcskategóriás fajtajelleg és minőség
  • levélkárosító gombákkal szemben nagyon nagy ellenálló képesség
  • értékes agronómiai adottságok, kimagasló jövedelem termelőképesség

kiváló terméshozam, prémium malátázási paraméterek

Az AMIDALA termesztése kiváló söripari árualap előállítását biztosítja hazai és régiós szinten egyaránt. Az új fajta hozama, termés- és söripari minőség stabilitása továbbá agronómiai adottságainak összessége egyértelműen hozzájárul a célpiacra történő hatékony és jövedelmező termesztéshez. A malátagyártás meghatározó fajtájaként a köztermesztésben dinamikusan növekszik vetésterülete.

Az AMIDALA napjaink legújabb és legkorszerűbb valódi sörárpája, az erre a piacra szerveződő integrációk elismert és felismert szereplője. Biztonságosan és nagy évjárat stabilitás mellet termeszthető: kiváló fagytűrő képesség, alacsony dőlési hajlam, szártöréstől és kalásztöréstől mentes adottságok jellemzik.

Egészséges, levélkárosító gombákkal szemben nagyon nagy ellenálló képességgel rendelkezik: így alacsony növényvédőszer felhasználással, költséghatékony, eredményes és fenntartható gazdálkodást biztosít.

Vetésre a február végi időszak, továbbá a március hónap, de azon belül is a hónap első két dekádja tekinthető a legmegfelelőbbnek. A vetés naptári időpontja országrészenként és talajtípusonként eltérő lehet. Vetését jó vetőágy esetén kötöttebb talajon 2-3 cm, lazább talajon és ha a magágy készítés kifogásolható, a 3-5 cm-es mélységben javasoljuk elvégezni.

Vetőmagból optimális körülmények között elegendő 3,8-4,0 millió db csíra/ha elvetése (190-210 kg/ha). Száraz vetőágy „megkésett” vetésidő vagy nehéz vetési körülmények esetén növelni indokolt a normát 4,0-4,5 millió db csíra/ha-ra a magszámot (210-230 kg/ha).

Sörárpában a gyomirtás során lehetőleg kerüljük a hormonhatású készítményeket, mert az a söripari minőség alakulására kedvezőtlenül hathat. Gombakártétellel szemben lépjünk fel preventíven. Hajlamosító tényezőket értékelve legyünk figyelmesek a levélszárító betegségek kezelésére.

Kártevői közül a vetésfehérítő (veresnyakú árpabogár), és a gabonaszipolyok a legveszélyesebbek, melyek imágóinak megjelenését követően rövid időn belül javasolt az állománykezelések elvégzése.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

Termesztési jellemzők
szemtermés
fehérjetartalom
osztályozottság
HL-súly

Technológiai jellemzők
javasolt vetésidő
Február vége - március első két dekádja, talajtípustól függően azonban eltérő lehet. Kötöttebb talajon 2-3 cm, lazább talajon 3-5 cm mélységben javasolt a vetés.
javasolt vetésnorma
Optimális körülmények között 3,8-4,0 millió csíra/ha, megkésett vagy nehéz vetési körülmények esetén 4,0-4,5 millió csíra/ha.

Növekedési jellemzők
állománysűrűség
magszám kalászonként
ezermagtömeg
kalászolás ideje
érés ideje
növekedési magasság
állóképesség

Betegség-ellenállóság
lisztharmat
hálózatos levélfoltosság
levélrozsda

rechtsinfo

Eredmények

Tavaszi sörárpa fajták árumag minősége => AMIDALA aszályos évjáratokban is egyedülállóan jó és stabil árumag adottságokkal

Tavaszi sörárpa fajták árumag minősége => AMIDALA …  

AMIDALA tavaszi sörárpa árumag minősége => AMIDALA aszályos évjáratokban is egyedülállóan jó és stabil árumag adottságokkal

AMIDALA tavaszi sörárpa árumag minősége => AMIDALA…  

AMIDALA termőképessége a fajtaregisztrációs kísérletekben

AMIDALA termőképessége a fajtaregisztrációs …