Őszi árpa többsoros
PARADIES


Előnyök

  • Nagy termőképességű vírus rezisztens (BaYDV) takarmány árpa, egyedül álló és unikális fajta tulajdonságok                                            
  • Felkészítve a korai vetésekre és a nagy károsító nyomásra (növényi vírusok, vírusvektorok, gombabetegségek)                      
  • Korszerű társ, nagy termésstabilitású és hatékony eszköz az innovatív (fenntartható) növénytermesztésben (korai vethetőség, alacsony növényvédőszer használat)
A PARADIES középérésű, őszi vetésű takarmány minőséget adó, hatsoros árpafajta egyedül álló un. unikális tulajdonságokkal. A PARADIES rendelkezik számos olyan fajtatulajdonsággal, amely kiválóan hasznosítható napjaink korszerű mezőgazdasága számára.

A PARADIES árpa sárga törpülés vírussal szembeni rezisztenciája (rez.BaYDV) és az árpa mozaik vírussal szembeni kimagasló toleranciája (tol.BaYMV) révén megoldást jelent olyan agronómiai kihívásokra, mint a kockázatmentes korai vethetőség (szept. vége-okt. eleje) megtartása az alkalmazott technológiákban.

A korai vetések elvégzésének eredője a fajtában- és az árpa fajban meglévő hatalmas terméspotenciál megfelelő termésbiztonság- és termésstabilitás melletti hasznosíthatósága, melynek lehetőségét tovább erősíti a fajta kiváló télálló képessége egyaránt. Sőt, a PARADIES állományát esetlegesen meglátogató vírusvektor rovarkártevők (gabona levéltetű) így nem válnak az árpa sárga törpülés vírus hordozóivá, nem válnak képessé az egyéb kalászos állományok további fertőzésére sem.

A PARADIES genetikai adottságai révén tehát a fent megnevezett növényi vírusokkal nem fertőződik és nem is biztosít fertőzési forrást vírusvektor közvetítéssel sem más kalászosok számára, azaz a PARADIES jó és kedvező szomszédsága is érték a szántóföldeken.

Termőképessége kiváló és versenyképes - napjaink meghatározó őszi árpa fajtáihoz bátran mérhető szintű - és kimagasló agronómiai stabilitású. Mindezen erényeket a nemzetközi (DE, AT, PL, SK, RO, LUX, CZ), továbbá a 2019. évi hazai NÉBIH sikeres fajtaregisztráció is bizonyítja. A PARADIES a középérésűek első harmadába tartozik, tenyészideje és egyéb fajtajellemzői az ország egész területén, egymástól nagyon eltérő termesztési régiókban és termőhelyi adottságok közepette is lehetővé teszik a használatát.

Növénymagassága a legkedvezőbb évjáratokban közepesnél magasabb (95-105 cm), állóképessége jó, bokrosodó képessége kiváló (un. kompenzációs képességű fajtatípus), szártörés és a kalász alapi törések jellemzően nem károsítják állományait.

Szárszilárdítást általában nem igényel, de az őszi árpákat általában a nagyon intenzív termőhelyeken és technológiákban a termésbiztonság érdekében kora tavasszal (az intenzív és robbanásszerű növekedés) 1-2 nóduszos szárba induló fejlődési stádium idején javasoljuk kezelni.

A PARADIES levélbetegségekkel szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, ezért un. alacsony gombaölő szer igényű kultúrát fejleszt.

A PARADIES minden tekintetben megfelel napjaink legkorszerűbb őszi árpáival szemben támasztott fenntartható mezőgazdálkodási, termelői- és gyakorlati igényeinek.

Fajtajellemzők


 Fajtajellemzők
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +

---- = alacsony/korai/egyenes , ++++ = magas/kiváló/bókoló

érés
télállóság

TERMÉSFELÉPÍTÉS
kalász szám/m2
ezermagtömeg
magszám/kalász

MINŐSÉG
hektoliter súly
fehérjetartalom

VETÉS
javasolt vetésidő
szeptember vége - október eleje
vetési norma
3,5 - 4,0 millió mag/ha

ÁLLOMÁNYJELLEMZŐK
növénymagasság
állóképesség
szárcsökkentő használata
általában nem szükséges

BETEGSÉGEK, REZISZTENCIÁK
lisztharmat
hálózatos levélfoltosság
rozsda
rinhospórium

rechtsinfo

Eredmények