viterra® keverékek a zöldítésben

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának legutóbbi reformja óta a közvetlen kifizetések meghatározó hányadát – pontosan 30%-át – a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlat alkalmazásához kötik, ez összefoglalóan a zöldítés. A zöldítés három részterülete közül talán az ökológiai jelentőségű területek kijelölése (EFA) és az ezekhez kapcsolódó szabályozás hozta a legtöbb újdonságot, illetve sok esetben a bizonytalanságot.

 

 

A köztesnövény-keverékek előnyei

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha ezek az intézkedések csupán a mezőgazdasági termelés további megregulázását szolgálnák. Alaposabb átgondolás után viszont új lehetőségek előtt is megnyitja a kapukat a friss szabályozás. A köztesnövény-keverékek szélesebb körű alkalmazása ugyanis kiválóan kiegészíti az intenzív növénytermesztés technológiai elemeit. A keverékek intelligens felhasználásával nemcsak a zöldítés előírásainak lehet megfelelni, de pozitív változásokat is el lehet érni a talajok termőképességének fenntartása, javítása és nem utolsósorban védelme tekintetében is. A hosszú távon is sikeres és fenntartható növénytermesztés számára kulcsfontosságú a talajok termőképességének megőrzése, illetve javítása. Illeszkedve a különböző vetésforgók által támasztott követelményekhez a köztesnövény-komponensek intelligens kombinációja erősíti a talajjavító hatást.

A köztesnövény-keverékek sokrétűen támogatják a talajok egészségi állapotának és szerkezetének javítását. Elősegítik a humuszképződést és fokozzák a talaj termőképességét. Megkötik a nitrogént és más tápanyagokat a tél folyamán és azokat a gyökérzónában tartják. Emellett az agrárpolitikai és a társadalmi elvárások fokozódása is újabb lökést ad a köztesek ok- és szakszerű felhasználásának.

A mindenkori főnövény igényeihez igazodó köztesnövény-keverékek elősegítik a humuszképződést és megóvnak az erózió, a defláció és a tápanyag-kimosódás negatív hatásaitól. A nagyobb ökodiverzitás, az egyes komponensek eltérő virágzási ideje, valamint a talaj differenciált átgyökeresedése jelentette előnyök mutatkoznak meg a keverékek használatával az egyes komponensek tiszta vetésével szemben:

  • Biológiai védekezés talajbetegségekkel és fonálférgekkel szemben
  • A hasznos élő szervezetek, mint például a földigiliszták számának növelése: 40–100 tonna gilisztaváladék hektáronként és évenként közel fél centiméter „talajgazdagodást” eredményez
  • A talajszerkezet javítása
  • A talajérettség fokozása, illetve fenntartása

Talajvédelem:

  • Védelem az erózióval és deflációval szemben
  • Gyomszabályozás a fény- és tápanyag-hozzáférés szűkítésével
  • A mulcshagyó és direkt vetéses technológia elősegítése
  • A talajok teherbíró képességének javítása, jobb talajjárhatóság

Biomassza-termelés:

  • Pótlólagos lehetőség takarmány és szerves anyag előállítására
  • Biodiverzitás fokozása
  • Szűk vetésforgók fellazítása

Tápanyagháztartás szabályozása:

  • Szabadon rendelkezésre álló tápanyag ésszerű hasznosítása
  • Tápanyagok megkötése, kimosódás megelőzése (egy tonna növényi szárazanyag körülbelül 20-25 kg nitrogént köt meg)
  • Nagy mennyiségű szervesanyag-utánpótlás, ami elősegíti a humuszképződést
  • Tápanyag-feltáródás elősegítése a mélyebb talajrétegekből

Talajbetegségek, kártevők és gyomok visszaszorítása:

A keverékek célzott felhasználása elősegíti a talajbetegségek és fonálférgek visszaszorítását, ezáltal hozzájárulnak a főnövény termésmennyiségének és minőségének növeléséhez is. A talaj intenzív átgyökeresedése hatásosan csökkenti a gyomnyomást, és a betegség elleni védekezésnek is az alapja. Közismert, hogy a keresztes virágú növények frissen felaprított részei a talajba keverve „fertőtlenítő” hatásúak (biofumigáció). A keresztesekben található glükozinolátok a talajba jutva hatékonyan csökkentik a talajlakó kártevők, különösen a gombapatogének, a növényparazita fonálférgek és gyommagvak károsító hatását úgy, hogy amellett a hasznos talajlakók szaporodását is elősegítik.

viterra® zöldítési keverékek: VITAL eco, TOPGRÜN, DUOPLUS, RAPID
viterra® AKG keverékek: MIXAPIS, RANDSTREIFEN


Top