JÁRÓBÚZÁK – A legjobb megoldás a késői vetésekhez

Jelentős az igény a kukorica elővetemények jellemzően késői betakarítása után vethető, széles vetésidő-periódussal rendelkező, stabilan teljesítő búzafajták iránt. Nem csoda, hogy számos gazdaságban felértékelődött a megkésett vetésekre alkalmas, a vetésidő tekintetében nagy rugalmasságot biztosító, jó minőségű termést adó járó jellegű búzák szerepe.

 

A SAATEN-UNION járóbúzáinak jellemzője, hogy nincs vernalizációs igényük a termésképző elemek differenciálódásához, ezért normál, megkésett őszi, de akár téli vagy éppen igen kora tavaszi vetésekben is sikerrel alkalmazhatóak. A megfelelő őszi- és tavaszibúza-vonalak szelektálásával és keresztezésével előállított SAATEN-UNION-járóbúzák, a LENNOX és az SU ALVIUS egyesítik magukban a két eltérő növekedési típus előnyeit.

Télállóságuk nagyon jó, a fejletlenebb állapotban kapott téli fagy vagy kora tavaszi hideghatás sem okoz termésdepressziót. Ezáltal a hagyományos őszi búza és tavaszi búza közötti fajtatípusként olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik akár a késő őszi – például cukorrépa vagy kukorica után – vagy a nagyon korai (tél végi, kora tavaszi) vetést egyaránt.

A járóbúzák vetésidejét az október közepe – március vége közötti időszakra időzíthetjük. Ez lehetővé teszi egyrészt a munkacsúcsok széthúzását, másrészt kedvezőtlen őszi vetési körülmények esetén is nagy termésbiztonságot garantál. A betakarított termés minősége jellemzően a legszigorúbb malmi igények kielégítésére is alkalmas.


Top