A legtöbb, amit adhatunk: napraforgók a SAATEN-UNION-tól

A SAATEN-UNION hagyományosan magas termőképességű napraforgóhibridekkel járul hozzá a magyar gazdák sikereihez, mivel folyamatosan új, korszerű, a legtöbb termesztési igénynek megfelelő kínálattal rendelkezik.

 

 

 

A betakarítási eredmények alapján hibridjeink kifejezetten jó termőképesség mellett nyújtanak megbízható teljesítményt, aminek köszönhetően idén is jó jövedelmezőséget biztosítottak partnereink számára, a változatos időjárás ellenére is. Fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló, termék- és hibridspecifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmagnorma-, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket a legmagasabb termésszintek elérésében.


A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk a már jól ismert DUET CL (HO) hibridet, amely korai érésű, a hidas traktorral nem rendelkező gazdaságok számára is kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező hibrid. Jó kórokozókkal szembeni ellenálló képességgel rendelkezik, és kiemelkedő a toleranciája az alternáriával, machrophominával és peronoszpórával szemben. Jó stressztűrő képességű, stabil genotípus, amely mérsékelten sűríthető, közepes növénymagasságot hozó, gyengén bókoló és jól kezelhető állományt fejleszt. Ezen tulajdonságaiból fakadóan is az ország minden részén biztonsággal termeszthető.

A 2019-ben érkezett DRIVER CL az idei évben is bizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben. A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. A napraforgót megbetegítő kórokozókkal szemben ellenálló típus. Az ország több pontján beállított kísérletek alapján minden területen biztonsággal termeszthető, viszont nehéz körülmények között emelkedik ki teljesítménye igazán, így bátran ajánljuk gyengébb adottságú területekkel rendelkező partnereink számára is.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagja a CARRERA CL Plus. Hazai környezetben remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik. A CARRERA CL Plus középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik, és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a CLP-szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben, és az idei üzemi kísérletekben is felülmúlta több fajtasor átlagát.

Korai érésű napraforgóhibridjeink esetében, mint például a DUET CL (HO), fontos kiemelni, hogy 2020-tól, tehát 2021-ben is, a dikvát hatóanyagot állományszárításra már csak eseti engedéllyel szabad felhasználni. Ezek a hibridek viszont korai érésidejüknek köszönhetően kiváló megoldást nyújtanak erre a problémára, hiszen biztonsággal takaríthatjuk be őket deszikkálás nélkül is.

A folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. napraforgó-portfóliója a minden körülmények között magas termésmennyiségre számító partnereinek is megoldást tud nyújtani.

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.

Marsai Viktor
termékfejlesztő


Top