Versenyképes napraforgóhibridek 2020-ban is

A SAATEN-UNION már évek óta stabil piaci pozícióval rendelkezik idehaza, 5 százalék körüli részesedésével, melynek köszönhetően új, korszerű napraforgóhibridekkel járul hozzá a magyar termelők által elért figyelemre méltó eredményekhez. Ennek érdekében a 2020-as évre is több szegmensben bővül a portfóliónk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) korai és SUNTEC HO CL középkorai napraforgóinkat.

A DUET CL (HO) korai, magas olajsavas Clearfield-hibrid. Korai virágzású, megkésett vetésekben is alkalmazható, az esetleges tőszámkiesést is jól kompenzáló típus. Ideális növénymagasság, a betegségekkel szemben kiváló ellenállóság jellemzi. Nagyfokú stabilitással rendelkezik a termőképesség, az olajtartalom és az olaj minősége tekintetében.

A SUNTEC HO CL Középkorai, magas olajsavas Clearfield-hibrid. Kiváló kórtani adottságokkal rendelkezik, a szklerotínia kórokozójával szembeni ellenálló képessége kimagasló. Termőképességének maximalizálásához a mérsékelten sűrített állomány és a megnövelt intenzitású termesztéstechnológia kombinációja az ideális megoldás. Állóképessége kiváló, közepesen magas állománya gyors ütemben érik, és könnyen, veszteségektől mentesen betakarítható.

A SAATEN-UNION lépést tart a napraforgó piac változásaival, így új herbicidek megjelenésével hagyományos gyomirtást igénylő napraforgókat is beemelt portfóliójába, melyek anyacégünk több leányvállalatánál már évek óta bizonyítanak.

A magas olajsavas szegmens új tagja a MARVEX HO, mely egy korai virágzású és érésű, kiemelkedő olajsav tartamot produkáló, napraforgó hibrid. Alacsony típusának és enyhén bókoló tányérállásának köszönhetően gyakorlatilag a betakarításig nagyon jól kezelhető állományt fejleszt. Koraiságából adódóan az állományszárítás elmaradása sem késlelteti a betakarítást.

Az ALEXA SU és a DAVERO SU, cégünk kínálatának sulfonil-urea-rezisztens napraforgóink következő generációja. Az ALEXA SU közép-korai linolsavas hibrid, kompakt, alacsony habitussal rendelkezik, melyhez bókoló tányérállás társul. Az alacsony, homogén növényállománynak köszönhetően jól kezelhető a kisebb gépparkkal rendelkező gazdaságok esetében is. Szádorrezisztenciája mellett (A-E) jó lisztharmat, fóma és szklerotínia ellenállósággal rendelkezik.

A DAVERO SU közép érésű linolsavas hibrid, középmagas, bókoló tányérállású, kifejezetten homogén állományt nevel. Jó kompenzációs képességének köszönhetően sűrítése nem szükséges, így 52-55.000 tő/ha-s vetéssűrűséggel ajánljuk intenzív gazdálkodási körülmények közé. Az ALEXA SU-hoz hasonló szádorrezisztenciával és betegség-ellenállósággal rendelkezik.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagjai a kifejezetten korai SURPRISE CLP, amelyek mellett újdonságként kínáljuk a CARRERA CL Plus és a MARGARET CL Plus hibrideket. hazai környezetben mindkét napraforgó remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

A CARRERA CL Plus középérésű, középmagas, közepesen bókoló, gyors kezdeti fejlődési erélyű, erős, vegetatív jellegű napraforgóhibrid, mely a legtöbb termesztési körülménnyel megbirkózik és attól függetlenül kimagaslóan teljesít. Jó a betegség-ellenállósága, és oro5 szádorrezisztenciája is védi (A–E), aminek köszönhetően a CLP szegmensben 2016-ban és 2017-ben is kiemelkedően szerepelt az IKR Agrár Kft. országos kísérleteiben.

A MARGARET CL Plus középkései, bókoló jellegű, magasabb típusú új napraforgóhibridünk, melynek szintén nem okoznak gondot az eltérő környezeti feltételek, így nagy biztonsággal termeszthető az ország minden területén. Tőszámkísérleteink alapján a hibrid vetéssűrűségét nagyon jó kompenzációs képességének köszönhetően érdemes a megszokotthoz képest 10%-kal mérsékelni. A napraforgó-betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal és oro5 szádorrezisztenciával (A–E) rendelkezik.

A DRIVER CL középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú új Clearfield-napraforgóhibrid, melyre ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között.

A már szinte hagyományosnak mondható rendkívüli szárszilárdsággal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek – PARAISO 102 CL, SURIMI CL – mellé érkezett 2019-ben a DRIVER CL, mely az idei évben bizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben.

A POKORA közép-kései, linolsavas napraforgó hibridünk, mely magas állományt nevel. Bókoló típusú tányérállással rendelkezik, melyhez jó szárstabilitás társul. Vetését közepesen sűrítve (55-58. 000 tő/ha) ajánljuk. Terméspotenciálja és évjárat-stabilitása kiemelkedő, hiszen kísérleteinkben, éréscsoportjában több éven keresztül a leg jobbak között szerepelt. Nagyon jó Phoma és Phomopsis ellenállósággal és szádorrezisztenciával (A-F) is rendelkezik.

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg az egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.


Top