Kiemelkedő terméspotenciál – nézzük ilyen szemmel a búzafajtákat!

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

 

Ugyan számos jellemző alapján ítéljük meg egy-egy fajta gyakorlati értékét, mégis valamennyi gazdasági növényfaj esetében a legfontosabb tulajdonságnak a termőképességet és az ehhez szorosan kapcsolódó termésstabilitást tekintjük. Gondoljunk csak arra az általában először feltett kérdésre: mennyit képes teremni az adott fajta, és évről évre számíthatok-e vele nagy hozamra?

Ezek a tapasztalatok megerősítik, hogy a termelési alap kiválasztásakor a termőképesség a termésstabilitással szorosan összeforrva – mint legfontosabb értékmérő – az árumag-kereskedelem aktuális piaci állapotától függetlenül örök téma, és meghatározó jelentőségű a fajtahasználattal kapcsolatos döntések meghozatalában. Hiszen a választott fajtával elérhető hozam és annak hosszú távú fenntarthatósága irányt mutat, bizalmat épít, megalapozza a gazdálkodó számára a reálisan kitűzhető termelési célt, és nem utolsósorban hatással van a termesztés intenzitására. Ezért a SAATEN-UNION Hungária Kft. nemesítési, technológiai és gyakorlati szempontból egyaránt egyedülálló, a legfontosabb értékmérők alapján jól szegmentált fajtákból felépülő őszikalászos-programot ajánl a gabonát termelő gazdaságok figyelmébe (1. ábra). Sőt, a hagyományos fajtákon kívül cégünk a HySEED program segítségével immár nyolcadik éve a kiváló terméspotenciálú és kiemelkedő agronómiai hasznú hibridkalászosok elterjedésében is jelentős szerepet vállal.

Meggyőződésünk, hogy aki a kalászos hibridek termesztése mellett dönt, az intenzív, tudatosan felépített és kellő évjárat-stabilitás mellett nagy hozamszintet megcélzó, korszerű termesztési rendszerrel dolgozhat. Tapasztalataink szerint intenzív technológiához jó hibrid dukál, és ez fordítva is igaz: a hibridekben rögzült sokoldalú előnyök kiaknázása érdekében a legkorszerűbb technológiákra van szükség. Az erre felkészült termelők növekvő számban választanak a nagy genetikai értékű, stabilan teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló és értékesíthető minőséget képviselő hibridek közül.

https://www.youtube.com/watch?v=qPCCdgqiYDc

Közismert, hogy cégünk a Kárpát-medencei körülményekhez jól alkalmazkodó, hagyományos őszibúza-fajtákat is kínál, melyek megbízhatóan nagy hozammal, jó évjárat-stabilitás mellett termeszthetőek hazánkban. Ezen búzafajták esetében a nagy termőképesség elvárt alaptulajdonságnak számít, ezen túl számos fajtatípusunk a mennyiség és minőség zseniális kombinációját is kínálja. Viszont a konkrét választás során sohasem feledhetjük, hogy mint minden termelési folyamatban, a búzahibridek és a hagyományos fajták felhasználása során is alapelv a tudatos termesztés. Erre azért van szükség, hogy alkalmazkodni tudjunk a termesztési körülmények változásaihoz, és képesek legyünk a genetikai alapokat faj-, fajta- és területspecifikusan kiválasztani a kitűzött cél, azaz a fajtában rejlő maximális termőképesség kihasználása, a kiemelkedő terméspotenciál realizálása érdekében.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető


Top