Még több termés, még nagyobb biztonság a SAATEN-UNION Clearfield® Plus napraforgó hibridjeivel

A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben, melyben jelentős szerep tulajdonítható a gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlen fejlődésének.

 

 

 

Mindehhez napjainkban jelentősen hozzájárul a köztermesztés számára immár második éve elérhető, még nagyobb biztonságot adó, megújult értéket teremtő, továbbá napjainkban robbanásszerűen terjedő Clearfield® Plus hibridek és a komplex technológia alkalmazásának lehetősége.

Mindennek és a számos kapcsolódó termesztés technológiai tényező együttes változásának hatására napjaink mezőgazdálkodói számára hazánkban a napraforgó a biztonsággal és a tisztességes jövedelmezőséggel megtermelhető szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. A SAATEN-UNION ezért linolsavas (LO) és magas olajsavas (HO) napraforgó hibrid portfóliójának összeállításakor a gyakorlat számára értékes, a termesztés biztonságát- és az intenzitás növelés lehetőségeit szolgáló tényezőt vizsgál. A nemesítői- és a termékfejlesztési munka során fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló termék- és hibrid specifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmag norma- és tőszámhasználatban továbbá a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket céljaik elérésében.

Ennek érdekében kezdetek óta speciális termesztés technológiai tapasztalatokra alapozzuk javaslatainkat és az imazamox-toleráns (un.IMISUN) hibridek nemesítésén túl már az elsők között kiemelten kezeljük- és kezeltük a valódi imazamox-rezisztens v. ellenálló (un. CLHA PLUS) napraforgó hibridek- és a kapcsolódó technológia fejlesztését és annak hasznosságának bemutatását. Mindannak tudatában, hogy a fejlődés lehetősége a napraforgó termesztésben is folyamatos, és mint mindenben, itt is csak a változás állandó a SAATEN-UNION a sikeres fejlesztői munka és a széleskörű szántóföldi- és nagyüzemi tesztek eredményeképpen hazánkban is elsőként kezdte meg a valódi imazamox-rezisztens v. ellenálló (un. CLHA PLUS) napraforgó hibridek forgalmazását.

Ennek megfelelően a PARAISO 1000 CL PLUS, a LUCIA CL PLUS és a SURPRISE CL PLUS hibridjeink ebben a legújabb- és leghatékonyabb Clearfield® Plus gyomirtási rendszerben, nagy produktivitás mellett biztonsággal alkalmazhatóak.

A PARAISO 1000 CL PLUS az elsők között megjelenő nagy termőképességű, jó évjárat stabilitással jellemezhető, középkorai érésidejű hibrid. Állóképessége kiváló, betegség ellenállósága a meghatározó kórokozókkal szemben jó, továbbá állománya 55 ezer termőtővel az intenzívebb termesztés technológia alkalmazásával akár markánsan eltérő adottságú termőhelyekre, az ország egész területére ajánlható. A LUCIA CL PLUS tenyészidejét tekintve középérésű, produktivitása rendkívüli, amit az állomány 58-60 ezer termőtövet megcélzó sűrítéssel, biztonsággal fokozhatunk a hibrid kiváló általános kórtani adottságainak köszönhetően. A hibrid termése rendszerint átlagon felüli ezerkaszattömeggel és kiugróan magas olajtartalommal takarítható be. A SURPRISE CL PLUS a legújabb imazamox-rezisztens generáció tagja, produktivitása kiemelkedő, állománya jól kezelhető és a sűrítésre intenzíven reagál. Továbbá a korai érésidő a hibridben számos termesztés technológiai előnnyel párosul – széles vetésidő tolerancia, kiváló tőszám reakció, kórtani stabilitás, kellemes habitus, érésgyorsítás nélkül is ütemes és egyenletes korai betakaríthatóság mellyel a korai vetés igényű kalászosok számára jobb elővetemény érték – összességében gyorsan megkedvelhető hibridet eredményeznek.

Biztosak vagyunk benne, hogy a Clearfield® Plus technológia hasznossága érzékelhető a gyakorlatban és hiszünk benne, hogy az ebben alkalmazható SAATEN-UNION napraforgó hibridjeink ajánlásaival, termesztésük pozitív tapasztalataival minden termőhelyre, elváráshoz és igényre alkalmas termelési alapot találnak az érdeklődők.

Varga Gábor

termékfejlesztési vezető



Top