Új kalászos fajtáink, kiemelkedő agronómiai tulajdonságokkal

A korszerű fajták és hibridek jelentik a nemesítés előremutató eredményeit, mert kiválasztásuk során minden esetben kiemelt szerepet kapnak a gyakorlat számára értékes kritériumok.

A SAATEN-UNION a termelési kihívásokra összeállított, változatos összetételű kalászos portfóliója segítségével olyan működőképes és üzemi szinten is bizonyított vetőmagokat ajánl, melyek középpontjában továbbra is a még biztonságosabb és jövedelmezőbb termelés áll. A változó körülmények között megmutatkozó, kiváló környezeti alkalmazkodóképesség, a nagy hozambiztonság, a stabil betegség-ellenállóság és még számos fajspecifikus agronómiai tulajdonság a fajtában és hibridekben együttesen segítik hozzá a gazdaságokat a nagy és kiváló minőségű termés eléréséhez.

A fajtaválasztás bizalmi kérdés, ezért kérjük, ismerje meg és válassza speciális fajta- és hibridajánlatunkat, amelyet területi képviselő kollégáinkon keresztül érhet el.

Egy új fajta bevezetése több lépésből áll, és ahhoz, hogy köztermesztésbe kerüljön, több év agronómiai tapasztalata szükséges, valamint meggyőző bizonyíték arra, hogy termesztése költséghatékony. Fontos megállapítanunk azt is, hogy az új fajtákkal és hibridekkel megtermelhető árumag illeszkedik-e a piac igényeihez, azaz a nagyüzemi tesztek időszakában sikerül-e jól értékesíthető, piacképes terméket előállítani, kiváló jövedelmezőséggel.

Az előttünk álló, 2023. őszi szezonban a köztermesztésben megjelenő új fajtáink és hibridjeink a SU LAUBELLA kétsoros őszi árpa, a SU HYTONI malmi minőségi paraméterekkel rendelkező, negyedik generációs hibridbúza és a páratlan termőképességű, kiváló minőséget produkáló WINTERSONNE őszi durumbúza fajta.

A SU LAUBELLA a hazai tapasztalatok szerint hamar a termelés meghatározó kétsoros őszi árpája lesz. Hogy miért? Mert alkalmazásával biztonságos megoldást jelent akkor is, ha a kiugróan magas termőképesség mellett a kiemelkedő és évjáratstabil hektolitersúly elérése és a termelt áru hektolitersúlyának javítása is fontos célunk. A SU LAUBELLA-ra jellemző az átlagon felüli méretű, kétsoros kalászban képződő homogén szemméret, azaz a kiváló szemkitelítődési tulajdonság. Továbbá ez a kétsoros őszi árpa remek állóképességű, a többsoros árpákkal összemérhetően nagy termőképességű, közepes tenyészidejű és középkorai érésű, amely magas hektolitersúlyú, exportpiacokra és speciális ipari feldolgozási követelményeknek megfelelő árumagot termel.

A SU HYTONI az egészség és produktivitás bajnoka, amely a SU HYCARDI szálkás kalászú búzahibridhez hasonlóan a legújabb, negyedik generációs hibridek köréből érkezik. A hazai körülményekre szelektált, új generációs hibridek esetében kiváló a genetikai előrehaladás a termőképesség, termésbiztonság, betegség-ellenállóság terén, azaz velük újabb termelési szintre lép a köztermesztés. A SU HYTONI kifejezetten rugalmasan, október 1–25. között, széles vetésidő-intervallumban, a legkedvezőbb körülmények között vethető. Ez a hibrid a vetésidőtől függetlenül gyors korai tenyészidejű fejlődésének, kiváló regenerációs és aszálytűrő képességének köszönhetően kiváló eredményeket ad. Agronómiai és munkaszervezési szempontból ez a tulajdonsága lehetőséget biztosít arra, hogy ne kelljen a túl korai vetéshez ragaszkodni, mert nagyon dinamikus a korai fejlődése és gyors a tavaszi regenerációja is, azaz „élelmes” típus.

Az őszidurumbúza-termesztés unikális újdonsága a WINTERSONNE. Ez a fajta a hazai és nemzetközi, nagyüzemi és kisparcellás tesztekben szerzett tapasztalatok szerint stabilan magas termőképességű, és ezzel egy időben nagyon stabil és kiváló minőségre képes. A piacon meghatározó és jól ismert elődjéhez, a WINTERGOLD-hoz méltó új megoldás a WINTERSONNE, ha a durumbúza magas minősége és nagy termőképessége egyaránt elvárás.

A termelői tapasztalatokat és termelési elvárásokat fókuszban tartó fejlesztői munka eredményeképpen meggyőződésünk, hogy az új termékek választása a gazdálkodás javát, az előrehaladást szolgálja. Köszönjük a bizalmat, amelynek részét képezi az új fajták és hibridek iránti érzékelhető igény és fokozott érdeklődés, valamint a bevezetésüket megelőző munka során tapasztalt elismerő visszajelzések.

Varga Gábor

termékfejlesztő


Top