Tartsa kordában a klímaváltozás hatásait.

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászos fajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják

biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje éppen ezek jelentik a meghatározó szelekciós kritériumokat. Célkitűzésünk, hogy az új, széles körű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkban. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsabban tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Mindemellett a SAATEN-UNION kiterjedt európai ellenőrző hálózata biztosítja, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltjének alkalmasságát a lehető legszélesebb körű stresszvizsgálatok igazolják. Ennek köszönhetően tudunk a magyar termelők számára is olyan fajtákat ajánlani, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és változó körülmények között is.

Az őszibúza-termesztésben a jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémiumminőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Olykor csak kis különbség tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során. Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzafajtákra alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni, ezzel is csökkentve a termelési, a közgazdasági és a piaci kitettséget.

A kalászosárumag és különösen a búza termésének értékesítési lehetőségei továbbra is erősen szegmentáltak. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre az exportcélpiacainknál és a feldolgozóknál jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint takarmánybúzára. Cégünknek kalászosprogramjában ennek megfelelően valamennyi, a lehetséges minőséget és az elérhető mennyiséget érintő kihívásra megvan a válasza. Fajtáink többségénél évek óta a gyakorlat is igazolja a mennyiség és minőség kettősének kiváló kombinációját (1. táblázat).

A fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást egyaránt. Portfóliónk magas minőséget biztosító tagja a LINDBERGH, amely robbanásszerűen növekedő vetésterületen bizonyítja létjogosultságát. 2020-ban a NAK–GOSZ–VSZT kísérleteiben, a közép- és középkései érésű csoportban a győztes HYWIN hibridbúza mögött a 2. helyet szerezte meg. Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkezik a valamennyi termőtájra ajánlott, bőtermő, szálkás kalászú CAMELEON, valamint a mára már széles körben elterjedt CHEVIGNON, amely csúcstermő, középérésű, malmi, rosszabb években takarmányminőséget adó fajta, kimagasló évjárat-stabilitással és állóképességgel. Az ország egész területére ajánljuk. Kifejezetten a pannon régióra fejlesztettük szálkás kalászú APEXUS fajtánkat, amely a vadjárta területeken is biztonsággal termeszthető, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan bőtermő, malmi minőséget adó búza. Egészséges, a sárgarozsdával szemben rezisztens típus.

Az idei év újdonsága az SU MENDOZA stabilan jó minőséget adó, bőtermő fajta piaci bevezetése. Kockázatmentesen termeszthető, kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, mérsékelt inputanyag-felhasználást igénylő, ökotermesztésre is alkalmas, korszerű búza, amely a fagyzugos területeken is jó eredményekre képes.

A gabonafélék széles körű felhasználási lehetőségei, az egyes kalászosgabona-fajok termelésben betöltött szerepe és a mindennapi életben egyre fokozottabban jelentkező gazdaságossági és agroökológiai kihívások napjainkban segítik a hazai, hagyományos szerkezetű gazdálkodást végzők számára kevésbé ismert és ennek megfelelően kisebb mennyiségben termesztett, speciális szegmensek erősödését.

Az elmúlt években a növekvő hazai és külpiaci igény hatására dinamikusan nőtt a hazai vetésszerkezetben a durumbúza jelentősége. A mi régiónkban a többéves termelési tapasztalatok alapján kiváló eredmények érhetők el az őszi – azaz télálló – fajtatípusok alkalmazásával. Hiszen a termelés biztonsága és a termésstabilitás elsőrangú szempont, ezek mellett pedig szintén fontos értékmérő a termőképesség, az egészséges termés és a kiemelkedő minőség. Az őszi durumbúzák termőképessége és termésbiztonsága kimagasló a tavaszi változatokéhoz képest. Kínálatunkban található a Magyarországon évek óta legnagyobb területen szaporított, piacvezető WINTERGOLD őszi durumbúza. Magas haszonnal értékesíthető, keresett és piacos fajta, agronómiai és minőségi adottságai révén méltán vált közismertté Európa-szerte és hazánkban egyaránt.

A speciális búzaszegmenseken belül a megkésett vagy kifejezetten kései vetésekben is kiemelkedően jól teljesítő járóbúzára szeretném még felhívni a figyelmet. Egyes őszibúza-fajtatípusok, mint a magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó LENNOX és az SU ALVIUS, járó jellegüknek köszönhetően újra reneszánszukat élik. Ugyanis a vetéssel kapcsolatos szélsőségek terméseredményt befolyásoló hatása jelentősen csökkenthető velük, és a megkésett vetésidőből, az elhúzódó kelésekből adódó negatív hatások ellenére versenyképes mennyiségű, kiváló minőségű őszi búzát tudunk termelni.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái évek óta meghatározóak, több esetben piacvezetők. Cégünk a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti (2. táblázat). Tekintettel arra, hogy a klímaváltozás következményei a jövőben tovább erősödhetnek, és a hatékony védekezés lehetőségei is beszűkültek, kiemelkedő jelentőségű, hogy a SAATEN-UNION szakembereinek a legkorszerűbb kutatási és növénynemesítési technológiák felhasználásával ugyan, de mégiscsak klasszikus nemesítési eljárásokkal sikerült olyan sárgatörpeség-vírussal szemben ellenálló fajtákat létrehozni, amelyeket a termelők már napjainkban eredményesen tudnak felhasználni. A kirobbanóan egészséges PARADIES kora ősszel is növényvirológiai kockázat nélkül vethető, középérésű, bőtermő, takarmányminőséget adó, hatsoros fajta, amely genetikailag védett az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben, és kimagaslóan toleráns az árpa-mozaikvírussal szemben is. Legújabb fejlesztésünk, az új SENSATION őszi árpa már teljes körű vírusrezisztenciával rendelkezik a mozaik- és törpülésvírussal szemben (BaYMV1-2, BaYDV). Kiemelkedően nagy terméspotenciál jellemzi, kitett körülmények között is kifejezetten nagy termésbiztonságot mutat.

Az SU ELLEN gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár évek óta kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes. A JAKUBUS az SU ELLEN keresztezéséből származik. Minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. Robbanásszerű európai és hazai elterjedését elősegíti a fajta kiváló télállósága, remek regenerálódóképessége, megbízható és stabil teljesítménye. További előnye, hogy az SU ELLEN-nél 4-5 nappal hosszabb a tenyészideje, amivel a munkacsúcsok is széthúzhatóak.

Jelentősen kibővült tritikáléportfóliónk immár öt fajtát kínál a hazai termelőknek. Idei újdonságaink a kiváló termőképességű SU LIBORIUS, a rendkívül jól alkalmazkodó SU ASKADUS és az ökotermesztésre is alkalmas BILBOQUET.

Végül, de nem utolsósorban az állattenyésztő gazdaságok számok számára a nagy zöld- és szárazanyagtermést adó PROTECTOR fajtarozst javasoljuk.

Hibridjeinkkel együtt ezek teszik teljessé kalászosportfóliónkat, hogy minden szegmensben a legmagasabb minőséget garantáló, legjobban helytálló fajokat tudjuk kínálni.

Varga Gábor
termékfejlesztő


Top