Gondoljon új nézőpontból a borsóra!

Szerettük, etettük – elfelejtettük? Pedig helyben megtermelhető, magas fehérjetartalmú takarmány-alapanyag, amely a vetésforgóba is kiválóan és jövedelmezően beilleszthető.

A haszonállatok üzemi szintű takarmányozása komoly és összetett feladat, melynek tervezése és elvégzése során számos tényezőt szükséges figyelembe venni. Csak az élettani szempontból értékes takarmány-alapanyagok használatával leszünk képesek az elvárt eredményeket elérni. Különösen igaz ez a fehérjetáplálás esetében. A receptúrák összeállításakor viszont több ponton a megszokások érvényesülnek, és emiatt az elmúlt időszakban számos, hazánkban megtermelhető szemeshasznosítású fehérjenövény méltatlanul alulértékeltté vált a vetésforgók szervezése és a takarmányozás tervezése során. Pedig a haszonállatok táplálásában rendelkezésre álló lehetőségek a régi idők tapasztalataira és a megszerzett új ismeretek széles tárházára alapozva bővíthetők. Egy célhoz akár több út is vezethet, amit szakmailag megalapozott döntésekkel a mezőgazdaság javára fordíthatunk.

A koncentráltabb fehérjehordozók közül takarmányozásra – a hazai termelési adottságokat és felhasználási tapasztalatokat figyelembe véve – a szója mellett a helyben megtermelhető és feldolgozható borsó alkalmas. Hiszen ez a növény a szójánál is jobban alkalmazkodik termőterületeinkhez, és a takarmányborsó hozzáadása a receptúrákhoz kiváló alapot képes teremteni a fehérje- és szénhidrátigény teljes vagy részleges fedezéséhez. A borsónak a korszerű termelési, feldolgozási lehetőségeknek köszönhetően a fenntarthatóbb mezőgazdaságban is nagy szerep juthat. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy a hazai takarmányborsó-termesztés fénykorában, az 1980-as években a vetésterülete a 150 000 hektárt is meghaladta. Hogyan élhetünk tehát az adottságainkban rejlő lehetőségekkel? Úgy, hogy a működőképes alternatívákat – így a fehérje- és szénhidráttáplálásban hasznosítható borsót – komolyan vesszük, és az őt megillető helyen kezeljük a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt.

Így tett évekkel ezelőtt egy jászsági családi gazdaság is, amely a takarmányborsóra alapozva önálló fejlesztésekbe kezdett, partnercégeket is bevonva a munkába. Éveken átívelő kutató- és fejlesztői munkát végeztek, amelynek során azt vizsgálták, hogy a borsó termesztése a térségben mennyire jövedelmező, a megtermelt alapanyag hogyan dolgozható fel és használható takarmányozásra. Ennek eredményeképpen napjainkra figyelemre méltó regionális eredményeket mutathatnak fel: korszerű fajtaszortimenttel dolgoznak, amellyel a sertéstakarmányozáshoz tudnak alternatívát kínálni, telepi szaktanácsadással kiegészítve. A kifejlesztett, letesztelt, évek óta helyben megtermelt és feldolgozott, 85%-ban száraz borsóból készített termék elismert kiegészítő takarmány a sertés, marha és baromfi táplálásában. Ez a korszerű – döntően borsóalapú – takarmány jól tárolható és szállítható, GMO-mentes főtermék.

Az említett komplex példát ismerve és megvizsgálva megállapítható, hogy a takarmányborsó felhasználása a növénytermesztésben (egészséges vetésforgó, mérsékelt ráfordításigény, jelentős elővetemény-érték, fenntarthatóság), az állattenyésztésben és az integrációhoz kapcsolódó gazdaságok számára is regionális szinten új lehetőséget, hasznos alternatívát, valamint a termelési kockázatok csökkentését, a jövedelemszerzést és -megtartást egyaránt biztosítja. A növényi fehérje iránti igény csökkentésére akár országos szinten megoldást jelenthet.

Európai és hazai szakemberek tapasztalatai alátámasztják a következőket: a takarmányborsó használata – a megszokott fehérjehordozókhoz viszonyítva – a sertések étrendjében genetikai és egészségügyi szempontból (termelékenységi, húsminőségi stb.) jó hatású, valamint a takarmányozási rendszert is pozitívan befolyásolja. A borsóalapú takarmányok szakszerű felhasználás mellett tehát élettani szempontból is értéket képviselnek. Gondolkodjunk el a borsó termesztésének lehetőségén közösen, hiszen agronómiai előnyei mellett bizonyítottan hasznos és jövedelmező takarmány-alapanyaghoz juthatunk általa.

A SAATEN-UNION ennek megfelelően két tavaszi borsófajtát ajánl a termesztők figyelmébe. Az ASTRONAUTE Európa-szerte kedvelt, kifejezetten egészséges, alacsony gombaölőszer-igényű fajta. A szemtermése kiválóan emészthető, alacsony tripszininhibitor-aktivitású. Másik, új fajtánk, az ORCHESTRA középkorai érésidejű, kórtani szempontból megbízható. Egységes állományának, alacsony növényvédőszer-igényének és nagy termőképességének köszönhetően termesztése kifejezetten gazdaságos.

Varga Gábor
termékfejlesztő


Top